1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Земеделското министерство с намерения да стимулира потреблението и износа на български биопродукти

Земеделското министерство с намерения да стимулира потреблението и износа на български биопродукти

В новата ОСП биоземеделието ще се подпомага по двата стълба

 

Политическото ръководство на МЗм има намерение да развива биоземеделието, да работи за вкарване на български биопродукти в училища, детски градини и болници, да стимулира потреблението в България и износа на български биопродукти. В Стратегически план е посочено, че биоземеделието ще се подпомага и по Първи, и по Втори стълб, като общият заделен бюджет е близо 450 млн. евро за период от 5 години. Това потвърдиха пред участниците в Националната конференция Биологичното земеделие в България двамата заместник-министри на земеделието Момчил Неков и Иван Христанов.

Събитието, което се организира от Фондация Биоселена заедно с Българска Асоциация Биопродукти и Министерство на земеделието, започна с представянето на 5 успешни фермери и предприемачи от България.

За съжаление, само за миналата година от биосертификация са изключени повече от 30 000 хектара земеделска земя. Така България вече е последна по биоплощи страна в ЕС с 1,7% вместо досегашните 2,3%. 

Бяха представени новите регламенти за биологично производство, както и новата българска наредба за биологично производство, която се очаква да бъде публикувана скоро.

Проф. Джувинов и проф. Кутинкова от Института по овощарство – Пловдив представиха опита си за нехимичен контрол на болести и вредители и за мулчиране и затревяване на междуредията при овощни култури. Имаше интересна презентация на един продукт за биологичен контрол на ябълков и източен плодов червей и два продукта за контрол на гъбични заболявания по различни култури на фирма UPL.

Беше отправено предложение към администрацията да има една структура в МЗм, която да отговаря за всичко, свързано с биологичното земеделие – и за законодателство, контрол и надзор, мерки за подпомагане и плащане, развитие на производството и търговията.

 Конференцията завърши с представяне на новоучредената „Национална Асоциация за Биологична Растителна защита органични торове и иновативни технологии“.

По традиция участниците в конференцията бяха поканени на коктейл с биологични храни българско производство - месни деликатеси, вкусни изделия от оригинална ивайловградска трахана, вино, хрупкави краставици, натурални моркови и чери домати, чайове и мед, шипков мармалад, оризови чипсове, сирена и кисело мляко и много други.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.