1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. „Био земеделието в България: Ще успеем ли да рестартираме системата?“

„Био земеделието в България: Ще успеем ли да рестартираме системата?“

Конференция от втория ден на АГРА 2020, АГРО ТВ е съорганизатор

 

Био земеделието в България: Ще успеем ли да рестартираме системата?“ е темата на днешния семинар на Фондация Биоселена, на която АГРОТВ е съорганизатор. Събитието е част от съпътстващата програма на АГРА 2020 в Пловдив. Припомняме, че мегафорумът е под егидата на Министерството на земеделието, храните и горите. По думите на ресорния министър в биосектора е бъдещето.

"Биологичното производство е изключително важно. То е във фокуса на работата на земеделското министерство. Дали ще успеем да рестартираме системата? Много правилно позициониран въпрос. Считам, че са направени първите стъпки – „шалтерът е дръпнат за рестарт“. Всичко зависи от нашите общи усилия – на държавата, на агроведомството, биологичните оператори, браншовите асоциации, науката. Както знаете – биологичното производство е важна тема и от новата Обща селскостопанска политика. В сравнение с другите страни членки сме изпреварили донякъде процеса, тъй като взаимно с бранша изработихме една стратегия за развитие на биологичното производство до 2027 година, въз основа на която ще легне стратегическия план на страната“, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов по време на откриването на биосеминара.

Управителят на Фондация Биоселена д-р Стоилко Апостолов съобщи, че събитието е със специалното участие на Кралство Нидерландия. Целта е българските биологични производители да обменят опит с нидерландските си колеги, които са единствените в Европейския съюз, неполучаващи субсидии за биоземеделие.

Съорганизатор на важния за земеделците форум тази година е АГРО ТВ – единствената специализирана аграрна телевизия у нас. Управителят на медията Светла Стефанова-Гърбешкова представи приноса на Общата селскостопанска политика за българските биопроизводители. Тя коментира, че биоземеделието е кауза и производство със социална отговорност. 

Това са хората, които произвеждат с грижа за околната среда качествена и здравословна храна. Тези хора, трябва да бъдат компенсирани за своите усилия и до нас – потребителите – да достига храна, която можем да си позволим. Днес моите очаквания са да видим добрите примери, опит и мерките за подкрепа – национална и европейска, каквито показваме и в АГРО ТВ“, заяви Гърбешкова. 

Тя поясни, че медията е в средата на информационна кампания за Общата селскостопанска политика, по която са ангажирани 52 предавания, 12 клипа, 4 тематични филма, участие на семинари, мащабна интернет кампания и статии в списание „Агрокомпас“.

Международната изложба АГРА 2020 продължава до неделя.

Автор: Петя Петкова-Пенчева

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.