1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. ЕК одобри защитено географско указание за ямболската гроздова ракия

ЕК одобри защитено географско указание за ямболската гроздова ракия

Заявлението за регистрация беше подадено през 2014 година

 

Пет години след подаването на заявлението, Европейската комисия одобри ново географско указание за български продукт. То се отнася за гроздова ракия от Ямбол.
 
Ямболската гроздова се произвежда в индустриални мащаби от 30-те години на миналия век. В решението на Европейската комисия е описана като "винена дестилатна спиртна напитка с искрящ, бистър, бледожълт цвят, приятен и доминиращ плодов аромат, хармоничен, мек вкус с изразен гроздов послевкус. Лимитирани серии от напитката отлежават в дъбови бъчви с вместимост до 1 000 литра минимум 6 месеца." Прави се от бели и червени сортове грозде и има минимум 40 процента алкохолно съдържание. За да носи географското указание, ракията трябва да е произведена в област Ямбол и части на Бургаска област.
 
За дестилиране се допускат белите сортове Рикат, Болгар, Червен мискет, Димят, Шардоне и Совиньон блан и други, а от червените - Мерло, Каберне совиньон, Памид, Сира и Каберне фран.
 
Заявлението за регистрация беше подадено през 2014 година, а през ноември 2018-та то беше публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз. С влизането в сила на географското указание, българският продукт ще се присъедини към повече от 235 подобни указания, събрани в специалната база данни, в която фигурират вина и алкохолни напитки. Нашата страна е представена с над 50 вина и 12 видa ракия.  
 
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.