Министър Танева: Комисар Войчеховски прие поканата ни да посети България през юни

Снимка:

Tрябва да намерим най-добрите мерки за земеделските стопани за постигането на зелените цели

 

“Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски прие поканата ни да посети България през юни тази година. Заедно с браншовите организации предстои да обсъдим темите за срещата с еврокомисаря.” Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на Осмата национална среща на земеделските производители в България в Златни пясъци.

По думите на земеделският министър, трябва да намерим най-добрите мерки за земеделските стопани за постигането на зелените цели.  Според нея, те са обвързани и с темата за хуманното отношение на животните, която следва да се развие в Националния стратегически план и да се обвърже поддържането на постоянно затревените площи.

“Проектът на регламента на ЕС дава още по-големи възможности държавата ни да бъде креативна, а мерките да са много по-адаптирани към спецификите на нашето земеделие”, категорична беше Танева.

Във връзка с удължаването на срока на лова министър Танева обясни, че трябва да се положат усилия, в лицето на ловната общност, за депопулация тези диви свине.“Интензитетът сред дивите свине като първоизточник на заболяването aфриканска чума по свинете се покачва. Статистиката е ясна. Най-нагледният пример за това е, че ако през първия уикенд на старта на ловния сезон положителните проби са били две от общия отстрел, и това представлява 0,1 %, на последния уикенд сме към 8 %“, каза тя.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.