1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Нова екосхема предвижда засилена диверсификация на културите в обработваемите земи в ОСП 2023 - 2027 г.

Нова екосхема предвижда засилена диверсификация на културите в обработваемите земи в ОСП 2023 - 2027 г.

Проектът на екосхемата включва и поддържане на междуредията, както и екстензивно поддържане на постоянно затревените площи с пасищни животни

 

Нова екосхема предвижда засилена диверсификация на културите в обработваемите земи в Общата селскостопанска политика за периода 2023 - 2027 г. Това стана ясно по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 - 2027 г. В земеделски стопанства с обработваема земя до 9.99 ха, условие ще бъде отглеждането на най-малко 2 различни култури. При стопанства с обработваема земя между 10 и 30 ха, ще е нужно отглеждането на 3 различни култури, а над 30 ха - най-малко 4. Предвижда се и изискване основните култури да отговарят на определено процентно съотношение спрямо общата площ на обработваемата земя. Зимните и пролетните култури ще се разглеждат като различни култури, дори когато са от един и същи род.

Проектът на екосхемата включва и поддържане на междуредията, както и екстензивно поддържане на постоянно затревените площи с пасищни животни. Площта на обработваемата земя, трайните насаждения и постоянно затревените площи, трябва да отговарят на изискванията за допустимост за директни плащания.

При трайните насаждения междуредията ще се поддържат с азотофиксиращи и/или тревни култури, включени в списък.

crops

Предложението за постоянно затревените площи е да се поддържат екстензивно с пасищни животни. Условията за пашуване ще са от 0.3 до 1 ЖЕ/ха, като минималният период ще бъде 60 дни за съответната година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.