1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Проектът „ОСП – от полза за всички нас“ беше представен на АГРА 2020

Проектът „ОСП – от полза за всички нас“ беше представен на АГРА 2020

На информационния щанд се излъчваха видео материали за Общата селскостопанска политика

 

От 19 до 23 февруари 2020 г. в Международен панаир Пловдив изложбите АГРА, Винария, Фудтех и Вкусовете на Италиясе събраха най-големите компании от агроиндустрията, храните и виното на изложенията. АГРА привлече над 500 изложители и повече от 40 хил. посетители от България и Европа.

АГРО ТВ представи информационната кампания „ОСП – от полза за всички нас“, изпълнявана в партньорство с www.agro.bg и списание АгроКомпас и с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Гостите на изложението получиха сп. АгроКомпас, със статии, посветени на ОСП, както и листовки с вдъхновяващи послания за Общата селскостопанска политика и нейното влияние върху земеделието и преработвателната индустрия у нас.

  

На щанда на информационната кампания „ОСП – от полза за всички нас“ се излъчваха интересни и любопитни видео материали, с многобройни примери, показващи различни аспекти на тази важна за страната ни политика.

Много семинари, конференции, кръгли маси и други делови събития бяха част от съпътстващата програма на АГРА.

Едно от събитията също премина под знака на информационната кампания „ОСП – от полза за всички нас“. На 20 февруари 2020 г. се проведе Шестото издание на конференция за биологичното земеделие в България, тази година под надслов: Ще успеем ли да рестартираме системата? с организатори: Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, Министерство на земеделието, храните и горите, Българска Асоциация БИОПРОДУКТИ и АГРО ТВ. Конференцията се организира със специалната подкрепа на Посолството на Нидерландия в България и с участието на посланика на Кралство Нидерландия.

Сред участниците бяха представители на МЗХГ, ДФЗ-РА, лектори от Българска асоциация Биопродукти и Фондация Биоселена, а специален гост беше зам.-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов.

По време на събитието се предостави информация и се проведоха дискусии по подкрепата, която биопроизводителите получават по линия на ОСП, добри практики, нови продукти и възможности за реализация на продукцията.

Съорганизатор на важния за земеделците форум беше АГРО ТВ – единствената специализирана аграрна телевизия у нас.

Управителят на медията Светла Стефанова-Гърбешкова представи приноса на Общата селскостопанска политика за българските биопроизводители. Тя коментира, че биоземеделието е кауза и производство със социална отговорност.

„Биопроизводителите са хората, които произвеждат качествена и здравословна храна с грижа за околната среда. Тези хора, трябва да бъдат компенсирани за своите усилия и до нас – потребителите, да достига храна на цена, която можем да си позволим“, заяви Гърбешкова.

Тя поясни, че медията е в средата на информационна кампания за Общата селскостопанска политика, по която са заложени 52 предавания, 12 клипа, 4 тематични филма, участие на семинари, мащабна интернет кампания и статии в списание „Агрокомпас“.

В рамките на събитието се проведе и дегустация на биопродукти, предоставени от членове на Българска асоциация Биопродукти.

Създадена през 1962 г., Общата селскостопанска политика е една от най-важните политики на ЕС. Тя представлява партньорство между селското стопанство и обществото, както и между Европа и нейните земеделски производители. Тя е обща политика за всички граждани и държави от ЕС.

Основните инструменти на ОСП са директните плащания и пазарната подкрепа на земеделските производители (1-ви стълб на ОСП) и политиката на развитие на селските райони (2-ри стълб на ОСП). 

ОСП има редица цели, сред които са подпомагането на земеделските стопани, усъвършенстването на земеделското производство, съхраняването на селските райони и ландшафти, запазването на жизнеспособността на селската икономика, както и устойчивото управление на природните ресурси и допринасянето за борбата с изменението на климата.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.