1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Ученици от ПГСС-Долни Чифлик посетиха лавандулово стопанство по кампанията „Супер фермер“

Ученици от ПГСС-Долни Чифлик посетиха лавандулово стопанство по кампанията „Супер фермер“

Земеделските производители обясниха на учениците спецификите при отглеждането лавандулата

 

Учениците от Професионална гимназия по селско стопанство „Иван Владимирович Мичурин“, с. Долни Чифлик, Област Варна посетиха стопанство намиращо се в с. Голица. Децата са от IX и X клас. Мероприятието е част от кампанията на Министерство на земеделието, храните и горите, организирана в партньорство с Министерство на образованието и науката (МОН) – под надслов: „Супер фермер“.

Собствениците на стопанството се занимават с отглеждане на лавандула, като общата площ на поддържаните от тях насаждения е 150 дка. Те са бенефициенти по подмярка 4.1„Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Проектът им е за създаване на биологични трайни насаждения и закупуване на земеделска техника за отглеждането на културите. Стойността на одобрената субсидия е в размер на 129 797 лв.

Земеделските производители обясниха на учениците спецификите при отглеждането лавандулата, като обърнаха внимание, че преди да започнат засаждането на дългогодишната етерично-маслена култура е необходимо площите да са добре почистени. Децата научиха и любопитни факти за лавандулата, като силно впечатление им направи това, че тя издържа на -30 градуса С. 

Инициативата има за цел да подкрепи младите хора, като им  се даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна и да осъществи връзка между учениците и бизнеса. Кампанията съвпада с политиката на МОН за насърчаване на дуалното обучение, което дава възможност за подобряване капацитета на образователните институции и на работодателите за организиране и създаване на устойчиви партньорства за гарантиране на качеството на обучението.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.