1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Ученици от Професионалната гимназия в Свиленград се запознаха с отглеждането на елитна порода френски овце по кампания „Супер фермер“

Ученици от Професионалната гимназия в Свиленград се запознаха с отглеждането на елитна порода френски овце по кампания „Супер фермер“

Собствениците на овцефермата запознаха учениците с пълния цикъл при отглеждане на животните

 

Общо 15 ученици от XII клас на Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“, гр. Свиленград се запознаха с отглеждането на елитна порода френски овце. Децата, които учат в направление -  техник на селскостопанска техника, посетиха стопанството на „Грата Комерс“, което се намира в с. Пъстрогор, Община Свиленград. Събитието е част от кампанията на Министерство на земеделието, храните и горите, организирано в партньорство с Министерство на образованието и науката (МОН), под надслов: „Супер фермер“.       

Собствениците на стопанството са изградили фермата си като бенефициенти по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Със средства от Програмата е закупено технологично оборудване необходимо за обезпечаване процеса по отглеждане на животните, като система за доене, подвижна ясла за двустранно хранене, за поене на животните, хладилен танк за съхранение на млякото, трактор и др. Общият размер на инвестицията е на стойност 1 351 998 лв.  Собствениците на овцефермата запознаха учениците с пълния цикъл при отглеждане на животните – осеменяване, хранене, доене, поддържане на здравния им статус и др.       

Кампанията „Супер фермер“ е насочена към учениците от професионалните гимназии по селско стопанство, които на този етап от живота си правят своя избор на професионално развитие. Целта е да се подкрепят младите хора, като им  се даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна, както и да се осъществи връзка между учениците и бизнеса. Кампанията съвпада и с политиката на МОН за насърчаване на дуалното обучение, което дава възможност за подобряване капацитета на образователните институции и на работодателите за организиране и създаване на устойчиви партньорства за гарантиране на качеството на обучението.       Събитията се провеждат на територията на цялата страна, под формата на „Дни на отворените врати“. Учениците посещават стопанства на земеделски производители, бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), като се запознаят отблизо с дейността им.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.