1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Зам.-министър Василева: Кампанията „Супер фермер“ дава възможност на младите хора да се срещнат с успели фермери в страната

Зам.-министър Василева: Кампанията „Супер фермер“ дава възможност на младите хора да се срещнат с успели фермери в страната

До момента са проведени пет подобни посещения, в които са се включили около 80 ученици

 

„Министерството на земеделието, храните и горите иска да подкрепи младите хора, като им даде възможност да се срещнат с успели фермери в нашата страна чрез кампанията „Супер фермер.  Целта е да ги насърчим да останат в България и да се развиват в сферата на земеделието“. Това каза заместник-министър д-р Лозана Василева пред ученици от Професионална гимназия по селско стопанство „Проф. Иван Иванов“, които са на посещение в животновъдното стопанство на г-жа Галина Мирчева в с. Петърница, Община Долни Дъбник. Тя подчерта, че фокусът на кампанията е обърнат към учениците от професионалните гимназии по селско стопанство, които на този етап от живота си правият своя избор за развитие. „Страната ни е с вековни традиции в земеделието, преминало е през различни етапи, но в момента имаме добре развит, балансиран аграрен сектор. С тези посещения ще покажем на учениците как е възможно успешното прилагане на бизнеса в аграрната сфера“, посочи заместник-министърът. Тя допълни, че секторът се подпомага с национални и европейски финансови средства. Д-р Василева отбеляза, че през двата периода на прилагане на Програмата за развитие на селските се е усвоил голям ресурс за модернизиране на фермите и повишаване на конкурентоспособността им.

Заместник-министър Василева обясни, че кампанията „Супер фермер“ се провежда на два етапа, като първият стартира този месец. По време на него ще бъдат посетени стопанствата на 26 бенефициенти по ПРСР. Вторият ще се реализира в периода от края на месец февруари до април 2020 г.“, обясни заместник-министърът. Тя допълни, че общият брой на учениците, които ще се включат в практиката е повече от 350 от 21 професионални гимназии. Те са от направленията – животновъд, фермер, техник на селскостопанска техника, агроекология и др. Лозана Василева каза още, че до момента са проведени пет подобни посещения, в които са се включили около 80 ученици. Днес, кампанията се провежда в още пет стопанства в областите - Благоевград, Варна, Бургас и Велико Търново. „Стопанствата, които са включени в кампанията, развиват дейност основно в областите отглеждане на трайни насаждения, животновъдство. В направлението селскостопанска техника, децата ще разгледат машини и ще се запознаят с функционирането им“, посочи д-р Василева. Тя пожела на учениците да бъдат мотивирани и инициативни в образованието си.

На събитието присъства и заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Кампанията се реализира в партньорство с МОН и съвпада с политиката му за насърчаване на дуалното обучение. То дава възможност за подобряване капацитета на образователните институции и на работодателите за организиране и създаване на устойчиви партньорства за гарантиране на качеството на обучението.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.