1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Заместник-министър Кръстева: Планираме Стратегическият план по новата ОСП да е готов до края на годината

Заместник-министър Кръстева: Планираме Стратегическият план по новата ОСП да е готов до края на годината

Селското стопанство е сред основните отрасли в икономиката на област Разград

 

„Призовавам земеделските производители да бъдат активни с предложения по новата ОСП и да имаме диалог, за да намерим правилни решения за развитието на едно конкурентно земеделие“, подчерта Кръстева пред над 200 земеделски производители. Създаден е специален email адрес - cap@mzh.government.bg за предложение и коментари във връзка с новата ОСП.

Тя посочи, че селското стопанство е сред основните отрасли в икономиката на област Разград. През 2018 г. то формира близо 14% от Брутната добавена стойност от всички сектори на икономиката на областта, което я нарежда на второ място по този показател в рамките на Северен централен район, след Силистра.

„За периода 2014-2019 г. земеделските производители в областта са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер на 435,6 млн. лв., като 51 млн. лв. от тях са по инвестиционни мерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)“, каза зам.-министър Вергиния Кръстева.

Мария Христова, координатор на Координационната група за Общата селскостопанска политика след 2020 г. (ОСП), сформирана към МЗХГ запозна  присъстващите земеделски стопани с хода на преговорния процес на ниво ЕС относно ОСП 2021-2027 и предложените от Европейската комисия преходни разпоредби за 2021 г.

„2021 г. ще бъде преходна за земеделските производители. 30 % от бюджета на бъдещата ПРСР ще бъде насочен за агроекология и климат, биологоично производство и хуманно отношение“, уточни Христова. Тя допълни, че се въвежда задължителен елемент държавите да въведат механизъм за управление на риска. „Първоначално за България предвиждаме да се покирва риска от градушки, а в последствие и други рискове. Водим преговори за запазване на националната преходна помощ и след 2021 г., както и за по-висок процент за обвързана подкрепа.“, заяви още Христова.

Експертите на МЗХГ разясниха новостите около приемите през 2020 година по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014- 2020), както за инвестиционните, така и за компенсаторните мерки.

Фермерите от областта бяха запознати и с новите моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“, както и с възможностите за подкрепа за покриване на новите изисквания за биосигурност, които целевите приеми по следните подмерките на ПРСР 2014-2020 ще предоставят през 2020 г: подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки“, 5.2 „Инвестиции за възстановяване на селскостопанския производствен потенциал“ и 6.3 „Стартова помощ за малки земеделски стопанства“.

От животновъдния сектор, в област Разград най-силно развити са птицевъдството и свиневъдството, като през 2018 г. тук се отглеждат близо 18% от общия брой птици в страната и над 6% от общия брой свине. В рамките на периода 2014-2018 г. се наблюдава съществено нарастване на броя на отглежданите пчелни семейства – с близо 51%, птици – с над 49% и свине – с 12%., стана ясно по време на срещата.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.