1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. 357,85 евро на хектар е подпомагането по екосхемата за биологично земеделие (селскостопански животни)

357,85 евро на хектар е подпомагането по екосхемата за биологично земеделие (селскостопански животни)

Биоживотновъдите трябва да стопанисват по биологичен начин постоянно затревени площи и/или площи с фуражни култури

 

Какви са изискванията, за да получите подпомагане по екосхемата за биологично земеделие (селскостопански животни)?

В стопанството трябва да се отглеждат по правилата за биологично производство (Регламент (ЕС) 2018/848) собствени говеда, биволи, овце и/или кози, свине за пасищно отглеждане от породата Източнобалканска свиня. Отглежданите животни трябва да са в размер най-малко на 1 ЖЕ.

Земеделските стопани трябва да имат действащ договор с контролиращо лице за биологично производство. Договорът трябва да е сключен не по-късно от 31 декември 2022 г. Земеделските стопани заявяват по екосхемата и стопанисват по биологичен начин постоянно затревени площи и/или площи с фуражни култури при съотношение в размер от 0,15 до 1 ЖЕ/ха.

През 2023 г. трябва да отглеждат животните и стопанисват площите съгласно изискванията на Регламент (ЕС) 2018/848 и животните и площите са сертифицирани като биологични или са в период на преход към биологично производство 

През 2023 г. не трябва да имат наложена мярка за ниво на несъответствие 3 „Критично несъответствие“ или мярка за повторно несъответствие с ниво 2 „Сериозни нарушения“, съгласно каталога „Мерки и несъответствия“ по Приложение № 3 на Наредба № 5 от 2018 г. за прилагане на правилата на биологично производство, етикетиране и контрол, и за издаване на разрешение за контролна дейност за спазване на правилата на биологичното производство, както и за последващ официален надзор върху контролиращите лица (обн. ДВ бр. 75 от 2018 г.).

Животните по екосхемата трябва да:

1. са сертифицирани като биологични или са в период на преход към биологично производство по смисъла на Регламент (ЕС) 2018/848;

2. са идентифицирани съгласно чл. 51 от ЗВД;

3. са въведени в системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ;

4. са вписани в регистъра на животните в животновъдния обект съгласно изискванията на чл. 132, ал. 1, т. 8 от ЗВД;

5. се отглеждат в животновъдни обекти, регистрирани по реда на ЗВД.

Подпомагане по екосхемата се предоставя, когато цялото стопанство се управлява в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2018/848. Допустимо е да се раздели на ясно и ефективно обособени производствени единици за биологично производство, за преход към биологично производство и за небиологично производство, при условие че по отношение на производствените единици за небиологично производство:

1. отглежданите животни са от различни видове;

2. растенията са от различни, лесно разграничими сортове.

Размерът на помощта по екосхемата се определя на хектар постоянно затревена площ и/или площи с фуражни култури за толкова хектари, за колкото се отглеждат от 0,15 до 1 ЖЕ/ха.

Не се подпомагат постоянно затревени площи и/или площи с фуражни култури в преход към биологично производство, за които кандидатът вече е получил подпомагане за преход към биологично производство в продължение на две години, по тази или по друга интервенция или по мярка 214 от Програмата за развитие на селските райони от програмен период 2007-2013 или по мярка 11 от Програмата за развитие на селските райони от програмен период 2014-2020.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.