1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Български биопроизводители ще отбележат Европейския ден на биоземеделието – 23 септември

Български биопроизводители ще отбележат Европейския ден на биоземеделието – 23 септември

Събитието ще се проведе в биомандра в село Мало Бучино

 

Предстои провеждането на втори пореден празник на биоземеделието в Европа. Тази година български биопроизводители ще отбележат Европейския ден на биоземеделието в село Мало Бучино. Организаторите от Българска Асоциация Биопродукти и фондация Биоселена са отправили покана към министъра на земеделието Явор Гечев, а програмата включва посещение на биомандра Хармоника с представяне на био млечни продукти. Официалното откриване на празника ще е от 12 часа, а след това ще има представяне и дегустация на биопродукти.

23 септември беше определен за Ден на биологичното земеделие в Европейския съюз, след като трите институции – Европарламентът, Съветът на Европа и Европейската комисия, подписаха обща декларация за учредяването на събитието през 2021 г.

Миналата година Българска Асоциация Биопродукти и Фондация Биоселена отбелязаха Деня на биоземеделието с посещение на биофермата на Стоян Симеонов в Елинпелинското село Лесново. Сред официалните гости на събитието беше Явор Гечев в качеството си на зам.-министър на земеделието.

 

втори пост ОСП

Целта на Европейската комисия е значително да се стимулира производството и потреблението на биологични продукти, за да се допринесе за постигането на целите на стратегията „От фермата до трапезата“ и Стратегията за биологичното разнообразие, като например намаляване на употребата на торове, пестициди и антимикробни средства. Секторът на биологичното производство се нуждае от подходящите инструменти, за да расте. Затова са необходими стимулиране на потреблението, увеличаване на производството и по-нататъшно подобряване на устойчивостта на сектора.

Затова и европейските страни залагат амбициозни цели в своите стратегически планове относно биоземеделието. Същественото финансиране ще подпомогне и развитието на биологичното производство, като повечето държави имат за цел да удвоят или дори утроят земеделската си биоплощ. Например, финансирането на ОСП в Люксембург ще допринесе за увеличаване на площта за биологично земеделие до 20 % до 2025 г. Австрия вече има един от най-високите дялове на биологичното производство в ЕС. С помощта на ОСП този дял ще бъде увеличен допълнително до 30 % от земеделската земя.

 „Работим за това да няма намаление на подпомагането, защото това е важно не само за биопроизводителите, но и за държавата. Защото имаме амбиции за увеличаване на площите с биокултури и трябва да стимулираме биопроизводството“, заяви в интервю за АГРО ТВ зам.-министърът на земеделието Георги Събев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.