1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Белгия е единствената страна в ЕС с два стратегически плана

Белгия е единствената страна в ЕС с два стратегически плана

Така за 27-те държави има 28 стратегически планове

 

Белгия е единствената страна с два плана – по един за регионите Фландрия и Валония. Така за 27-те държави членки в Европейския съюз има 28 стратегически планове.

Във фламандския план подпомагането на доходите и сигурността са ключов приоритет. Освен директните плащания, фермерите ще получат по-висока подкрепа за първите 30 хектара земя. Инвестициите за по-устойчиви на пазарни шокове ферми също ще се насърчават, като над 35 процента от тях ще получават финансиране. Фландрия отделя 185 милиона евро, повече от половината от бюджета си, за развитие на селските райони за цели, свързани с околната среда и климата, като намаляване на емисиите на парникови газове, подобряване на качеството на почвата и водата и укрепване на биоразнообразието.

 

OSP-dekemvri

Валонският план ще задели по-високо финансиране за директни плащания с преразпределение за малки и средни стопанства. Фермерите, отглеждащи протеинови култури, ще получат съчетана подкрепа с бюджет от 17 милиона евро за насърчаване на протеиновата автономия на фермите в региона. За да постигне екологичните си цели, Валония отделя 26 на сто от бюджета си за директни плащания за екосхеми и 56 процента от парите за развитие на селските райони за интервенции, защитаващи околната среда, климата и биоразнообразието. Очаква се селскостопанската площ в региона с биологично земеделие да достигне 18 процента, а развитието на селските райони ще се фокусира върху обновяването на поколенията, равенството между половете и социалното включване.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.