1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Четири екосхеми в постоянно затревени площи

Четири екосхеми в постоянно затревени площи

Една от тях е за екстензивна паша

 

Ако имате постоянно затревени площи и отглеждате животни, може да заявите за подпомагане няколко екосхеми. Те са едногодишни и са доброволни. Първата от тях е екосхема за екстензивно поддържане на постоянно затревените площи чрез паша.

„Върху постоянно затревени площи трябва се извършва паша минимум 60 дни през съответната година с гъстота от 0.3 до 1 животинска единица на хектар, като няма ограничение за видовете животни, включително и конете могат да участват в екосхемата“, заяви Аделина Стоянова от МЗм.

Пашуването се доказва чрез план за паша, който трябва да бъде изготвен или заверен от ветеринарен лекар или друго компетентно лице. Планът за паша се представя до три седмици след приключване на кампанията за директни плащания.

За животните, които се извеждат във високопланински пасища, ще бъде необходимо да се представи ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване на животни.

Втората екосхема, приложима за постоянно затревени площи, е запазване и възстановяване на почвения потенциал, като изискването е да се прилагат органични подобрители в това число преработен оборски тор, а плащането е 66 евро на хектар. Интервенцията е насочена към допринасяне за изпълнението на целта за намаляване на загубите на хранителни вещества с поне 50%, като същевременно се гарантира, че няма влошаване на плодородието на почвата. Интервенцията е насочена да допринесе към целта да се намали използването на торове поне с 20 % до 2030 г.

CAP-MaY

Третата екосхема за постоянно затревени площи е за намаляване употребата на продукти за растителна защита. Тоест, не трябва да бъдат използвани препарати от първа професионална категория на употреба.

На постоянно затревени площи може да заявите екосхема за поддържане на биологичното разнообразие и екологичната инфраструктура, като не трябва да се прилагат ПРЗ, а ако има инвазивни видове, трябва да бъдат премахнати. Плащането е 290 евро на хектар. Действието на интервенцията е насочено за създаване на условия за постигане на целите на Зелената сделка и най-вече към връщане на най-малко 10% от земеделските площи с ландшафтни характеристики с голямо разнообразие до 2030 г.

Ако имате постоянно затревени площи, може да приложите и Екосхемата за подпомагане на биологични селскостопански животни от следните видове – говеда, биволи, овце и/или кози, Източно-балканска свиня. Плащането е 357 евро на хектар. Могат да бъдат заявени за подпомагане площи - биологични или в преход, които са постоянно затревени или са с фуражни култури. За да получите подпомагане за тези площи обаче, трябва да имате биологични животни в съотношение от 0.15 до 1 животинска единица на хектар. Площите в преход могат да бъдат подпомагани в рамките на две години, подчерта Аделина Стоянова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.