1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. До края на програмния период – повече биопродукти в училищата

До края на програмния период – повече биопродукти в училищата

Ако се приложат мерките от Националния план за развитие на биоземеделието, ще има повишено търсене на биохрани

 

Биопродукти за децата и в социалните заведения

До края на 2027 година 700 училища, детски градини, болници и социални домове трябва да включат в менюто си биопродукти. Това е заложено в Националния план за развитие на биоземеделието, който допълва интервенциите на Стратегическия план“, заяви Стоилко Апостолов, управител на фондация „Биоселена“.

„Надявам се да отпаднат всички бюрократични пречки и тази свръхрегулация, така че и ние да прилагаме това, което прилагат и останалите държави. Трябва да вървим напред. Биоземеделието трябва да се развива успешно. В момента прилагаме само един инструмент - субсидиите по Мярка 11 и преди това беше по САПАРД. Ако се приложат и другите мерки, които сме разписали в Националния план за биоземеделие, надявам се, че работата ще потръгне, тъй като ще се появи и търсене. Идеята е постепенно увеличаване на биохраните в детските заведения и до 2027 година 700 детски градини да предлагат биопродукти в менюто си. Оптимист съм, ако се прилагат едновременно мерките“, каза Стоилко Апостолов, управител на фондация „Биоселена“.

 

OSP-dekemvri

Биопроизводителите да бъдат допълнително стимулирани

Производителите на биохрани да бъдат допълнително стимулирани, предлагат от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. Тази политика да бъде обвързана с детското и училищното хранене, както и с това в обществени институции, социални домове и болнични заведения.

„Ние апелираме биоземеделието да бъде на дневен ред както на национално, така и на европейско ниво, и в следващия програмен период да се отдели изключително голямо внимание на производството на биохрани“, каза Божидар Петков, председател на БАМ-Я.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.