1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. ЕК одобри Стратегическите планове на 7 държави членки

ЕК одобри Стратегическите планове на 7 държави членки

Това са Дания, Финландия, Франция, Ирландия, Полша, Португалия и Испания

 

Европейската комисия одобри първия пакет от стратегически планове на ОСП за седем държави: Дания, Финландия, Франция, Ирландия, Полша, Португалия и Испания. Това е важна стъпка за изпълнението на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на 1 януари 2023 г. Новата ОСП ще направи преход към устойчив и модерен европейски селскостопански сектор. В рамките на реформираната политика финансирането ще бъде по-справедливо разпределено за малките и средните семейни стопанства, както и за младите земеделски стопани. Освен това земеделските стопани ще бъдат подпомагани да прилагат иновации - от прецизно земеделие до агроекологични производствени методи. Като подкрепя конкретни действия в тези и други области, новата ОСП може да бъде основата за продоволствената сигурност и селскостопанските общности в Европейския съюз.

cap-septemvri

Новата ОСП включва по-ефикасен и ефективен начин на работа. Държавите от ЕС ще прилагат националните стратегически планове за ОСП, като съчетават финансиране за подпомагане на доходите, развитие на селските райони и пазарни мерки. При изготвянето на стратегическия си план за ОСП всяка държава членка избира от широк кръг интервенции на равнище ЕС, като ги приспособява и насочва, за да отговори на своите специфични нужди и местни условия. Комисията е оценявала дали всеки план се основава на десетте ключови цели на ОСП, които съдържат споделените екологични, социални и икономически предизвикателства. Следователно, плановете ще бъдат в съответствие със законодателството на ЕС и следва да допринесат за целите на ЕС в областта на климата и околната среда, включително хуманно отношение към животните, както е посочено в стратегиите на Комисията "От фермата до трапезата“ и стратегията за биологичното разнообразие.

Комисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви: "Сега сме една стъпка по-близо до прилагането на новата ОСП за следващите пет години. Тази стъпка идва в решаващ момент, когато значението на предоставянето на солидна подкрепа за нашия земеделски сектор стана пределно ясно. Земеделските производители са изправени пред предизвикателства, белязани от рязкото увеличение на производствените разходи поради руската агресия в Украйна, както и сушата. Земеделието е дългосрочен бизнес и европейските земеделски стопани трябва да имат ясна правна и финансова рамка за бъдещето. Новата ОСП ще ни помогне да подкрепим стабилността на земеделието и дългосрочната продоволствена сигурност, като насърчи интелигентен, конкурентоспособен, устойчив и диверсифициран селскостопански сектор. Поздравявам упоритата работа на държавите-членки да финализират плановете си и да подкрепят своите селскостопански сектори. Комисията ще продължи да предоставя насоки, за да използва по най-добрия път това, което ОСП може да предложи за нашите земеделски стопани, селските общности и на нашите граждани като цяло."

ОСП ще се възползва от финансиране в размер на 270 милиарда евро за периода 2023-2027 г. Одобрените седем плана представляват бюджет от над 120 милиарда евро, включително над 34 милиарда евро, посветени изключително на целите в областта на околната среда и климата и екосхема. Тази сума може да се използва за насърчаване на полезни практики за почвата, както и за подобряване на управлението на водите и качеството на пасища, например.

ОСП може също така да насърчава залесяването, предотвратяването на пожари, възстановяването и адаптирането на горите. Земеделските производители, участващи в екосхема, могат да бъдат възнаградени за забрана или ограничаване на употребата на пестициди и ограничаване на ерозията на почвата. Между 86 % и 97 % от националната земеделска площ ще се отглеждат при добри селскостопански и екологични условия. Същественото финансиране ще подпомогне и развитието на биологичното производство, като повечето държави имат за цел да удвоят или дори утроят земеделската си площ. Районите при природни ограничения, като например в планините или на брега, ще продължат да се възползват от специфично финансиране за поддържане на селскостопанска дейност.

В контекста на руската агресия срещу Украйна и продължаващия стоков прилив Комисията прикани държавите членки да използват всички възможности в стратегическите си планове за ОСП, за да засилят устойчивостта на селскостопанския си сектор с цел насърчаване на продоволствената сигурност. Това включва намаляване на зависимостта от синтетични торове и мащабиране на производството на енергия от възобновяеми източници, без да се засяга производството на храни, както и насърчаване на устойчиви методи на производство.

Приемствеността между поколенията е едно от основните предизвикателства пред европейското селско стопанство през следващите години. От съществено значение е селскостопанският сектор да остане конкурентоспособен и да повиши привлекателността на селските райони. Специфичната подкрепа за младите земеделски стопани е на видно място във всеки одобрен План, с над 3 милиарда евро, които пряко ще достигнат до младите земеделски стопани в седемте държави. Фондовете за развитие на селските райони ще подпомогнат хиляди работни места и местни предприятия в селските райони, като същевременно подобрят достъпа до услуги и инфраструктура, като широколентовия достъп.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.