1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. ЕК одобри стратегическите планове на Германия, Гърция и Литва

ЕК одобри стратегическите планове на Германия, Гърция и Литва

Общото им финансиране възлиза на 47,8 млрд. евро

 

Съгласно реформираната ОСП финансирането в трите държави ще бъде по-справедливо разпределено между фермите, като ще се наблегне на малките и средни стопанства, както и на младите фермери. Освен това земеделските стопани ще бъдат подпомогнати да внедряват иновации, прецизно земеделие и прилагане на агроекологични производствени методи.

Финансирането се разпределя по следния начин: 30,5 милиарда евро за Германия, 13,4 милиарда за Гърция и 3,9 милиарда за Литва. От общия бюджет за тези три страни повече от 14 милиарда евро ще бъдат предназначени за екологични и климатични цели и екосхеми и 1,6 милиарда евро за млади фермери.

CAP-november-project

В своя план Германия се фокусира върху опазването на климата и околната среда, като същевременно гарантира конкурентоспособността и устойчивостта на фермите и селските райони. Органичното земеделие е специално подкрепено с близо 2,4 милиарда евро и съответно около 30 на сто от земеделската земя ще се възползват от практики за намаляване на емисиите, подобряване на качеството на почвата или на водите. 280 хиляди земеделски стопани и заинтересовани страни в селските райони ще се могат да получат обучение, съвети и други дейности за трансфер на знания, а планът за ОСП се очаква да помогне за създаването на повече от 20 хиляди нови работни места, както и да подкрепи 40 хиляди селски предприятия.

Планът на Гърция ще подобри жизнеспособността на малките и средни стопанства, които представляват гръбнака на гръцкия аграрен сектор. Това ще стане с помощта на целево подпомагане на доходите и допълнително преразпределително плащане. За да се отговори на предизвикателството на подновяването на поколенията, повече от 65 хиляди млади фермери ще получат специфична подкрепа за започване на бизнес дейност.

В своя план Литва поставя силен акцент върху справедливите доходи за фермерите. Около 3 милиарда евро са разпределени за подпомагане чрез преразпределително плащане за малки и средни стопанства, както и обвързана подкрепа за няколко сектора. Литва е една от малкото страни, в които делът на младите фермери се увеличава, затова и Литва ще инвестира средства, за да гарантира, че секторът остава привлекателен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.