1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. ЕК одобри Стратегическия план на Унгария

ЕК одобри Стратегическия план на Унгария

Бюджетът му възлиза на 8,4 милиарда евро

 

Унгария ще получи 8,4 милиарда евро по ОСП чрез прилагане на стратегически план, който беше одобрен от ЕК. От този бюджет 2 милиарда евро са предвидени за цели и екосхеми в областта на околната среда и климата и 186 милиона евро за млади земеделски стопани.

Планът за ОСП на Унгария предлага широк спектър от интервенции, насочени към осигуряване на справедлив доход за земеделските стопани, както и постигане на по-справедливо разпределение на финансовата подкрепа между тях. Мерките в плана също така ще улеснят установяването на 8 800 млади земеделски стопани. Приоритет на Плана е модернизацията на 7 700 стопанства. Късите и местните вериги на доставки също са важни елементи по отношение на достъпа до пазара за местни продукти и намаляването на транспортните разходи и емисиите. Секторите, изправени пред затруднения, ще получат допълнително подпомагане на доходите.

 

CAP-november-project

38 % от бюджета за развитие на селските райони Унгария отделя за агроекологични интервенции, 8 % за развитие на биологичното земеделие и около 5 % за опазване на защитените зони по "Натура 2000". Тези схеми, събрани заедно, ще допринесат за устойчивото управление на хранителните вещества, намаляването на прилагането на торове и ограничаване на емисиите от амоняк.

Освен това амбицията на Унгария е до 2027 г. да удвои биосертифицираните си площи.

Мерките за подкрепа на селските райони ще допринесат за развитието на местните занаятчийски производства, ще засилят икономическите дейности на микро- и малките предприятия и ще стимулират екотуризма и гастрономическите и културните фестивали. Около 30 % от населението в селските райони ще се възползва от подобрените услуги и най-малко 7 000 нови работни места ще бъдат създадени чрез проекти, подкрепени от плана.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.