1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Георги Събев: Най-късно през октомври трябва да имаме готов Стратегически план, който да изпратим на ЕК

Георги Събев: Най-късно през октомври трябва да имаме готов Стратегически план, който да изпратим на ЕК

Стратегическите планове са нова стъпка в развитието на реформираната ОСП, казва аграрният зам.-министър

 

Най-късно през месец октомври трябва да имаме готов стратегически план, който да изпратим на ЕК, каза за АГРО ТВ служебният зам.-министър на земеделието Георги Събев. По думите му има детайли, свързани със зелената архитектура и с биологичното земеделие, които трябва да се прецизират, както и прилагането на финансовите инструменти.

По отношение на предложеното от България подпомагане на биоземеделието по двата стълба и вероятността да се получи двойно финансиране, каквато е една от забележките на ЕК, Събев посочи, че е намерено решение, което ще бъде коментирано с ЕК преди да бъде представено на бранша. „Работим за това да няма намаление на подпомагането, защото това е важно не само за биопроизводителите, но и за държавата. Защото имаме амбиции за увеличаване на площите с биокултури, трябва да стимулираме биопроизводството.“

Стратегическите планове са нова стъпка в развитието на реформираната ОСП – амбициите й са към намаляване на негативните ефекти от измененията на климата и опазването на околната среда. Заради пандемията, кризата и войната, ЕК трябва да е с по-гъвкав подход и отворена към динамично променящата се среда, смята Събев.

 

Той посочи, че във връзка с прилагането на Стратегическия план трябва да се направят законодателни изменения на няколко закона – Закона за подпомагане на земеделските производители, Закона за прилагане на общата организация на пазара, Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Заложено е да влезе в сила и нов закон – за браншовите организации.

По темата за НПВУ Събев посочи: „Ангажирали сме допълнителен човешки ресурс, който ще е отговорен за наблюдаване и подготовка на приемите за прилагане на компонента устойчиво селско стопанство. Нашите планове са до края на годината или най-късно до първите два месеца на 2023-та да започне прием за земеделските производители.

втори пост ОСП

В НПВУ има фонд за насърчаване на екологичен и технологичен преход с 4 направления. Първото е за инвестиции в земеделските стопанства - закупуване на техника, датчици, софтуер, доилни агрегати; второто направление е изграждане на 10 центъра на плодове и зеленчуци; третото - изграждане на центрове за разплод на мъжки животни, и последното е напояване – за закупуване на системи за капково напояване, за дъждуване и др. Вторият фонд в НПВУ е за дигитализация на процесите от фермата до трапезата, по който бенефициер е МЗм – като целта е всички системи да се съберат в единна електронна система, за да се подобри комуникацията и проследяемостта в земеделието.

Цялото интервю със зам.- министър Събев гледайте в предаването Брюксел в превод – в неделя 04 септември от 20:30 ч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.