1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Георги Тодоров: В новата ОСП ще се прилага интервенция за инвестиции в екологични съоръжения в лозаро-винарския сектор

Георги Тодоров: В новата ОСП ще се прилага интервенция за инвестиции в екологични съоръжения в лозаро-винарския сектор

Тя ще повиши конкурентността на производителите и преработвателите, твърди изп. директор на ИАЛВ

 

Положителен ефект на евросредствата

Членството на България в ЕС оказа положителен ефект върху развитието на лозаро-винарския сектор у нас, каза за АГРО ТВ новият изпълнителен директор на ИАЛВ Георги Тодоров. По думите му след присъединяването на България към ЕС у нас са били регистрирани 228 производители на вино, а сега са 353. Или това е увеличение с около 30 процента.

За тези 15 години е обновен сортовият състав на 130 000 дка винени лозя, стопанствата са модернизирани с нови съоръжения и с напоителни системи.

По Националната лозаро-винарска програма се отпускат приблизително по 25 млн. евро на година – за вино- и гроздопроизводителите. В последните години са добавени и нови мерки. Една от тях е „Застраховане на реколта“. „Всеки гроздопроизводител трябва да кандидатства по нея“, каза Тодоров.

Мярката „Събиране на реколтата на зелено“ се прилага за втора поредна година – тя е кризисна мярка, но помогна на сектора с глътка въздух в условията на пандемия, коментира изп. директор на ИАЛВ.

cap-septemvri

Актуални приеми по програмата

Мярката „Информиране в държавите членки“ ще има сериозен ефект върху крайния потребител - ще повиши търсенето и консумацията на вината с означенията Защитено географско указание (ЗГУ) и Защитено наименование за произход (ЗНП). Приемът на проектни предложения ще е в периода 26-28 септември 2022 г. Определеният бюджет е 800 000 лева, а максималната стойност на един заявен проект може да бъде 200 000 лева. Финансирането е до 80% от одобрените и извършени разходи.

На 12 септември 2022 г. ще се отвори втори прием по мярката „Инвестиции в предприятията“, което е прецедент и атестат, че секторът одобрява тези мерки и ги търси. Досега е правен по един прием годишно по тази мярка, уточни Тодоров. Субсидията за микро, малки и средни предприятия е до 50%. 25% е помощта за големите предприятия с годишен оборот под 200 милиона евро и по-малко от 750 служители, а за големите предприятия с оборот над 200 милиона евро и над 750 служители подпомагането е 15%. Максималната стойност на един проект не може да надхвърля 800 000 евро. „Нашите предприятия по нищо не отстъпват на големите и признати винопроизводители в света. Голяма част от предприятията развиват и винен туризъм“, изтъкна Тодоров.

И още възможности за финансиране на сектора

Георги Тодоров посочи и други възможности за финансиране на сектора – по Ковид мярката, както и по схемата за справяне с последствията заради войната в Украйна, по която бяха отделени 6 млн. лв. за площи с винено грозде. От 1 и до 23 септември 2022 г. гроздопроизводителите могат да подават заявления по държавната помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна.

Какво предстои в новата ОСП

В новия програмен период до 2027 г. интересна ще бъде интервенцията за инвестиции в екологични съоръжения – тя ще повиши конкурентността на производителите и преработвателите в лозаро-винарския сектор. Инвестициите ще са за закупуване на оборудване и софтуер, строително-монтажни работи, инсталации за компостиране, преработка на други отпадни продукти и др.

По думите на Тодоров заради Зелената сделка много гроздо- и винопроизводители ще се насочат към биопроизводството. Тенденцията е за търсене на такива продукти. ОСП е без аналог, задължителна е за развитието на нашия сектор, обобщи Тодоров.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.