1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Истинските биопроизводители – висок морал и отговорност

Истинските биопроизводители – висок морал и отговорност

Когато избереш по-трудния път

 

Националният план за развитието на биоземеделието в България си поставя за цел увеличаване на биосертифицираните площи в новата ОСП до 10 процента. Именно затова са разписани редица мерки за стимулиране на биопроизводството и за популяризирането му.

„За нас е важно биологичният сектор да се развива, а за вас е важно да бъдете обединени. Колкото по-обединен сектор е биологичното производство, толкова по-силен ще става и толкова по-успешно ще си намери мястото сред останалите“. Това каза Антоан Чаракчиев, директор на Дирекция „Биологично производство“ в МЗм, пред биофермери по време на Европейския ден на биоземеделието.

Експертът посочи, че земеделското министерство предприема мерки за популяризиране на биологичните продукти сред потребителите. Предвидени са доста средства за информационни кампании.

По думите на Антоан Чаракчиев колкото повече биопродукти има на пазара, толкова цената им ще бъде по-достъпна за потребителите.

В Националния план за развитие на биоземеделието е предвиден по-голям бюджет и за международно представяне на българското биопроизводство. Биопродуктите ще имат по-засилено присъствие в училищните схеми и в общественото хранене, каза още Чаракчиев. Той посочи, че се предвижда увеличаване на възрастта на децата, които да получават продукти по Училищните схеми - до седми клас. Друга мярка е биопродуктите да бъдат застъпени в общественото хранене - болници, общински столове, детски градини.

„Семейството на биопроизводителите, както в България, така и в Европа се разраства и то благодарение на амбициозните европейски програми и тенденции за увеличаване на площите с биопроизводство до 20-25 процента в европейски мащаб, каза производителят на биомалини Божидар Петков. – Основното, което искаме да постигнем, са пазарите. Второто нещо е да имаме подобрено производство и преработка и третото нещо е да се увеличи субсидирането и вниманието към биопроизводителите, както и да се намалят административните тежести.“

Добра новина, макар и общоизвестна, е че страната ни държи челни позиции по брой биосертифицирани пчелни семейства. „Тази тенденция е в последните 4-5 години, като успяхме да постигнем едно много добро ниво на производство и да осигуряваме много качествен продукт, като реално 80 процента от биологичния мед е за износ“, каза младият пчелар Петко Симеонов. Според него е необходима масирана информационна кампания за затвърждаване на потребителското доверие в биопродуктите. Потребителят трябва да знае, че биологичният продукт е с гарантирано качество и е произведен при определени условия.

cap-octomvri-2022

Петко Симеонов посочи, че за да се стимулира производството на биопродукти и за намаляване на цената им е необходимо компенсирането на допълнителните разходи на биопроизводителите и от друга страна - да се работи с цялата верига на доставки, защото надценките в търговските вериги са изключително високи. Ако има коопериране между производителите, може да се получи намаляване на стойността на крайния продукт.

„Ние продаваме здраве. Зеленчуци без никаква химия“, каза Стоян Симеонов и посочи, че биопродуктите имат много повече вкусови, хранителни и ароматни качества и затова са малко по-скъпи от конвенционалните. Не е за пренебрегване и влагането на повече ръчен труд при биоземеделието.

„Био-то има четири много важни предимства, посочи Веселина Ралчева, член на УС на БАБ. - Първо се опазва околната среда. Второ – био-то е по-здравословно, няма никакви остатъци от химични препарати. Трето – био-то е производство, което съживява селските райони, тъй като те са най-подходящи за биоземеделие. Четвърто - все повече хора се ориентират към този вид храни. Това е една ниша, в която има по-голямо търсене. „Така че, логично е биоземеделието да бъде един сериозен приоритет във всички политики на страната“, е заключението на биопроизводителката от Панагюрище. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.