1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Мартин Ганев: Качеството на биопродуктите е несравнимо

Мартин Ганев: Качеството на биопродуктите е несравнимо

България би могла успешно да развие туристически продукти, които да са съчетани с биохрани, казва биофермерът

 

„Лично за мен производството на конвенционални хранителни продукти не стои на дневен ред. Храната трябва да е чиста, здравословна и да мога с чисто сърце да я дам на децата си. Тогава мога да я предложа и на някой друг“, казва фермерът Мартин Ганев, който има биологично стопанство в село Поляна. Стартирал е дейността през 2009 г. и три години след това получава първия биосертификат.

Стопанството е около 2 000 декара обработваеми земи, трайни насаждения и пасища, вкл. земи, оставени в диво състояние. Включва бадеми, орехи, лозе, отглеждане на стари видове зърно като лимец, черен лимец, спелта, просо, редки видове пшеница и др. В стопанството се отглеждат около 100 крави и юници, 300 овце, 150 кози, пчели. Днес фермерът изнася биопродукти за Германия, Австрия, САЩ, продава и в България – в търговските вериги.

ProektCap1

„Добивите при био-то са по-ниски, но качеството е несравнимо. България има конкурентно преимущество за отглеждане на качествени биохрани. Те, от своя страна, са според мен въпрос на национална сигурност, тъй като чистите храни са пряко свързани със здравето на хората. Също така, България би могла успешно да развие туристически продукти, които да са съчетани с биохрани, сигурен съм, че немалко туристи биха дошли на морски или ски хотел, който предлага основно биохрани.“

Най-доброто нещо, което се е случило на българското земеделие за последните 33 години, е влизането в Европейския съюз, казва още Мартин. С европейска помощ той успял да получи съфинансиране за склад за продукция, сеновал, да си помогне при покупката на трактор и инвентар.

Според него, за да се увеличи биопроизводството, каквато е амбицията на новата ОСП, трябва да се формулират ясно основните проблеми и да се търсят амбициозни и смели решения. А проблемите, които трябва да бъдат решени, са с работната ръка и намаляване на административната тежест.

„България има всички възможности да произвежда не просто масова храна, а най-висококачествени чисти продукти, които водят до здраве и дълголетие. И то постигнато по начин, в който природата е партньор, като я пазим, като подобряваме състоянието на почвата, водата, въздуха и пр.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.