1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. ОСП: Приоритет върху икономическата стабилност на стопанствата

ОСП: Приоритет върху икономическата стабилност на стопанствата

Акцентът в стратегическите планове на държавите членки е върху осигуряването на доходи на фермерите

 

Шест месеца след влизането в сила на реформираната Обща селскостопанска политика, проучването, поръчано от Комисията по земеделие на Европейския парламент, дава първа оценка на този нов модел и на ефективността на 27-те национални плана. Въпреки че списъкът с целите на ОСП включва няколко различни, като справяне с изменението на климата и околната среда, подновяване на поколенията и здраве и жизнеспособност на селските райони, проучването установи, че в държавите от ЕС националните планове дават приоритет на целта за осигуряване на доходите на фермерите. Така фокусът се пренасочва към по-малко амбициозни цели за околната среда и развитието на селските райони, се казва в проучването.

То установява, че значението на стратегическите планове за екологията е само "умерено", но в същото време признава, че евентуалното въздействие на плановете е трудно да се оцени толкова рано, особено защото зависи от използването на инструменти като новите екологични схеми. Доброволният характер на тези цели и гъвкавостта, предоставена на държавите членки, означават, че положителното им въздействие зависи от това дали финансовите стимули, свързани с амбициозните мерки, са достатъчни, за да ги направят привлекателни за фермерите.

По този въпрос първите оценки от различни държави-членки показаха много различни резултати. Докато в Словакия например екосхемите насърчиха фермерите да създадат безпрецедентно количество непроизводителни площи, възприемането на схемите от страна на фермерите в Германия и други страни изостава далеч от очакванията.  

 

Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.