1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Приемът на проекти по подмярката за млади фермери се удължава до 31 януари

Приемът на проекти по подмярката за млади фермери се удължава до 31 януари

Целта е повече производители да се възползват от подпомагането

 

До 31 януари се удължава приемът на проекти по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. Целта е повече млади земеделски производители да се възползват от подпомагането по Програмата.

Процедурата е насочена към подобряване на цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособността на младите стопани в България. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е левовата равностойност на 15 500 000 евро, като подпомагането за един млад фермер е в размер на левовата равностойност на 25 000 евро.

Допустими кандидати по подмярката са земеделски производители – физически лица, еднолични търговци или ЕООД, които отговарят на три условия. Кандидатите трябва да са регистрирани за първи път като земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани; икономическият размер на стопанството да е в границите между 8 000 и 16 000 стандартен производствен обем (СПО) и са на възраст от 18 навършени до 40 навършени години (включително) към датата на подаване на проектното предложение.

Желаещите да участват по процедурата следва да имат предвид, че в рамките на настоящия прием имат възможност да се възползват от безвъзмездно изготвяне на бизнес план и предоставяне на консултантски услуги от страна на Национална служба за съвети в земеделието, Научен център по животновъдство и земеделие – Смолян и „Академис“ ЕООД.

Приемът на проектни предложения по подмярка 6.1 започна на 1 ноември 2022 г. с обявена крайна дата 6 януари 2023 г. Според справка в ИСУН до 6 януари са подадени 348 проектни предложения със заявена финансова помощ за общо 8,7 млн. евро. Удължаването на срока до 31 януари ще даде възможност повече кандидати да се подготвят и да комплектоват всички документи, както и ще се гарантира по-ефективно и ефикасно управление на финансовите средства.

Пълният пакет документи по процедурата (условията за кандидатстване, условията за изпълнение и приложенията към тях) е публикуван на интернет адреса на Министерството на земеделието: www.mzh.government.bg и на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Европейските структурни и инвестиционни фондове: www.eufunds.bg.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.