1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Шведското председателство и новата ОСП

Шведското председателство и новата ОСП

Изпълнението на Европейския зелен пакт ще заеме челно място в дневния ред през първата половина на 2023 г.

 

Работата на Европейския съюз в рамките на Съвета по селско стопанство и рибарство също ще бъде засегната през 2023 г. от събитията в агресията на Русия срещу Украйна. Въпросите, свързани с производството на храни и продоволствената сигурност, ще останат на първо място в дневния ред.

Шведското председателство ще насърчава активно работата на ЕС за постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г., успоредно с увеличаване на конкурентоспособността, заетостта, производството на храни и здравеопазването и благосъстоянието. В този дух изпълнението на Европейския зелен пакт ще заеме челно място в дневния ред през първата половина на 2023 г. Приносът на зелената и синята промишленост за постигането на целите в областта на климата и тяхното адаптиране към изменението на климата са важни в този контекст.

 

cap-januari-23

Селско стопанство

Председателството ще наблюдава ситуацията на пазара, не на последно място в светлината на нахлуването на Русия в Украйна, и тенденциите в цените на селскостопанските суровини и ще поддържа готовност за справяне с всякакви кризи или други смущения на пазара. Руската инвазия засегна селскостопанските разходи за суровини като дизел, торове, електричество и фуражи.

Освен това недостигът на торове представлява проблем за отглеждането на земеделските култури. Съобщението на Комисията относно гарантирания достъп до торове и справедливите цени за тях е важно в това отношение. Председателството възнамерява да предприеме последващи действия по всички предложения и инициативи, насочени към укрепване на европейското производство на храни. Освен това председателството ще разгледа свързаните с търговията селскостопански въпроси и ще даде приоритет на работата по ролята и потенциала на биоикономиката. 

Председателството ще продължи, доколкото е възможно, преговорите по преразглеждането на географските указания. Освен това председателството ще постигне напредък в преговорите в Съвета по предложението за мрежа за данни за устойчивостта на земеделските стопанства.

Председателството ще даде приоритет на преговорите по преразглеждането на Регламента относно информацията за храните за потребителите и неговите разпоредби за етикетиране на храните. Тези предложения са важна част от стратегията „От фермата до трапезата“ и играят важна роля в подпомагането на потребителите и производителите да правят съзнателен и устойчив избор на храни. Освен това председателството планира да постигне напредък в преговорите по Регламента относно устойчивата употреба на продукти за растителна защита.

Председателството ще започне обсъждания както по предложението за преразглеждане на законодателството относно семената и растителния и горския репродуктивен материал, така и по предстоящото предложение на Комисията за преразглеждане на законодателството за растенията, произведени чрез някои нови геномни техники.

Председателството може да започне обсъждания в Съвета по законодателното предложение относно мониторинга на горите и стратегическите планове. На световни форуми като Форума на ООН по горите председателството ще насърчава насърчаването на устойчиво горско стопанство и вериги за създаване на стойност. Председателството ще наблюдава изпълнението на стратегията на ЕС за горите и ще гарантира, че се спазва балансът между трите измерения на устойчивостта.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.