1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Стела Кириакидес: Не е приемливо 20% от цялата храна в ЕС да бъде пропиляна

Стела Кириакидес: Не е приемливо 20% от цялата храна в ЕС да бъде пропиляна

Изготвяме първото по рода си законодателство на ЕС, което да определи задължителни цели за намаляване на разхищението на храни

 

По повод третия Международен ден за осведоменост относно загубата и разхищението на храни комисарят по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес направи следното изявление:
"Нашата хранителна система е под голям натиск. В същото време се борим с негативните последици от изменението на климата, замърсяването на околната среда, икономическите шокове и насилствените конфликти, които застрашават продоволствената сигурност за милиони хора по света. На този фон е неприемливо 20% от цялата храна, която произвеждаме в ЕС, да бъде загубена или пропиляна. Днес напомняме за всички нас, че трябва да предприемем по-смели действия срещу загубите на храна.
 
В ЕС вече предприемаме решителни действия за справяне с глобалната продоволствена сигурност чрез международно сътрудничество, подкрепяйки създаването на устойчиви хранителни системи чрез нашите инвестиции в партньорски държави. 
 
Днес над 36 милиона души в ЕС не могат да си позволят здравословно хранене всеки ден. Ако искаме да постигнем устойчива хранителна система и да подобрим продоволствената сигурност, трябва да се възползваме максимално от храната си и ресурсите, които отиват за нейното производство. 
 
Стратегията на ЕС "От фермата до трапезата" ни дава ясна посока за намаляване на загубите и разхищението на храна от нашата хранителна система. Сега сме в процес на изготвяне на първото по рода си законодателство на ЕС, което да определи задължителни цели за намаляване на хранителните отпадъци. С това ще засилим действията за предотвратяване загубата на храни и ще увеличим приноса на ЕС към глобалната цел за намаляване наполовина на хранителните загуби до 2030 г. До края на годината ще предложим и нови правила за маркиране на датите, които да помогнат на потребителите и да избегнат ненужните хранителни отпадъци, свързани с неразбиране на датите "използвай до" и "най-добро до". 
 
Чрез "Хоризонт Европа" Комисията инвестира в научни изследвания и иновации, за да подкрепи всички участници в ускоряването на прехода към устойчиви, здравословни и приобщаващи хранителни системи, включително идентифициране на решения за предотвратяване и намаляване на загубите на храни. 
Нека спрем загубата на храни, за хората и за нашата планета!"

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.