1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Три сертификата – желязна гаранция за био

Три сертификата – желязна гаранция за био

Евросредствата – силно рамо за животновъда Дойчин Ганев

 

Един от малкото биологични животновъди у нас е Дойчин Ганев. Отглежда кози, овце, крави в с. Костелево, общ. Враца. Произвежда биомлечни продукти в собствената си мандра. Защо пък точно био? Простият отговор е, че семейството му предпочита биохраните и затова съвсем естествено е бизнесът му да е свързан с тези храни.

Три сертификата – желязна гаранция за био

Първият му биосертификат е от 2017 г., когато започнал да продава биосертифицирано сено. После закупил 30 шилета, които също сертифицирал. Те поставили началото на животновъдната му дейност. По-късно затворил цикъла с преработка. Така Дойчин разполага с три отделни биосертификата – за пасищата, за животните и за мандрата. Те гарантират безопасност и чистота на продуктите – в тях няма остатъчни количества пестициди, няма добавки, нито палмови масла. Но пък за сметка на това при био-то административната тежест е по-голяма заради многото проверки и документация. Но те пък са гаранция, че продуктите му наистина са био. Дойчин призовава да има взаимно признаване на контрола от страна на ДФЗ, БАБХ и сертифициращата фирма. Защото всички те често проверяват за едно и също нещо, споделя фермерът.

cap-octomvri-2022

Стимули в новата ОСП

Според Дойчин, за да се стимулират биопроизводителите, по инвестиционните мерки трябва да им се дават повече допълнителни точки. Също така – трябва да се увеличат компенсаторните плащания. Ако в новата ОСП се покрият таксите и разходите за сертификатите, тогава би се увеличил броят на биопроизводителите, убеден е биоживотновъдът. И също така, много важно – ще падне цената на биопродуктите. И накрая, много съществена препоръка – да има информационни кампании, насочени към потребителите, за да се стимулира пазарът на биопродукти.

Евросредствата – силно рамо за животновъда

„Аз съм много доволен от европейските програми и може би съм един от първите животновъди в нашата община, които се възползваха от тях. Не пропускам прием по инвестиционните мерки. Кандидатствал съм по подмерки 4.1 и 4.2. Фермата ми е направена с европроект, включително са закупени хранителни ленти, миксери, трактор, косачки, балировачки. Доилната ми инсталация е на топ ниво, мандрата също е изцяло по проект. Кандидатствал съм сега с нов проект за разширяване на мандрата.“

Надежда за промяна

Към момента цената на неговите биомлечни продукти е изравнена с конвенционалните. Дойчин се надява това да е временно. Защото цената на биопродуктите трябва да е по-висока поне с 15-20% в сравнение с конвенционалните. Към момента на фермерски пазари биоживотновъдът продава овче и козе сирене на цена от 22 лв. за кг.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.