1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Трима фермери от Люксембург, Хърватия и Италия се състезават за титлата най-добър „Биофермер“ на Европа

Трима фермери от Люксембург, Хърватия и Италия се състезават за титлата най-добър „Биофермер“ на Европа

Те се занимават с растениевъдство и животновъдство

 

За първи път в историята на ЕС ще бъдат връчени биологични награди, които са продължение на Плана за действие за развитие на биологичното производство, приет от Комисията на 25 март 2021 година. Инициативата е съвместна - на Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на ЕС, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, фермерската организация COPA-COGECA и биологичната организация IFOAM Organics Europe.

 

 

Представяме ви финалистите в категорията „Биофермер“:

 

Tom Kass управлява ферма за растениевъдство и животновъдство в Ролинген, Люксембург.

Обработва 105 хектара земя и произвежда сирене. Също така, има магазин за биологични продукти, като част от подхода на цялата хранителна верига.

Фермата участва активно в образователни програми за устойчиви практики. Биофермерът има за цел най-високи нива на прозрачност по отношение на дейността си и да повиши доверието на потребителите в биологичното производство.

 

David Pejic ръководи Zrno Eko Imanje, най-старата био ферма в Хърватия, в Дубрава, окръг Загреб.

Биофермерът отглежда над 60 различни култури на площ от 22 хектара, с помощта на 39 служители, управлявайки най-голямата биоинтензивна градина в региона по технологита Но-тил.

Фермата е силно ангажирана с образователни, обучителни и консултантски инициативи, особено за малки и млади фермери, и включва пекарна на място и собствен биологичен ресторант, под цялостна концепция „от фермата за трапезата“.

 

Gianpaolo Mancini управлява Prodotti biologici - Il sentiero del riccio - ферма за растениевъдство и животновъдство в Sicignano degli Alburni, в региона Кампания в Италия.

Фермата му е площ от 7 хектара и е част от пионерския биорайон Чиленто. Произвежда плодове, зеленчуци, консерви, вино без сулфити, зехтин екстра върджин и мед.

Фермата му се основава на модел на затворен кръг, който не използва енергия от изкопаеми горива, а слънчева енергия и дъждовна вода. Той също така е домакин на международни образователни и обучителни активности, свързани с посещения на ферми и развитие на устойчив агротуризъм.

 

 Конкурсът ще определи победители в още 6 категории.

 

 

 

 

 

Избраната дата за награждаването не е случайна - 23 септември е Европейският ден на биоземеделието, който беше обявен за първи път през 2021 г.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.