1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Устойчиви, кръгови, иновативни и органични

Устойчиви, кръгови, иновативни и органични

Кои малки и средни компании участват в европейския БИО конкурс

 

За първи път в историята на ЕС ще бъдат връчени биологични награди, които са продължение на Плана за действие за развитие на биологичното производство, приет от Комисията на 25 март 2021 година. Инициативата е съвместна - на Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на ЕС, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, фермерската организация COPA-COGECA и биологичната организация IFOAM Organics Europe.

Избраната дата за обявяването на победителите не е случайна - 23 септември е Европейският ден на биоземеделието, който беше обявен за първи път през 2021 г.

Представяме ви финалистите в категорията „Най-добро малко и средно предприятие“:

Земеделска кооперация Gino Girolomoni, базирана в Изола дел Пиано, Италия

biokonkurs

Тази кооперация обединява няколкостотин фермери в региона и работи при цялостен подход - от полето до трапезата, при който фермерите притежават цялостната производствена верига. Този проект върна живота на малкия им регион, като създаде повече от 60 работни места.

Фермерите отглеждат био пшеница, смилат я в собствената си мелница и смесват брашното с изворна вода на хълма в собствената си близка фабрика за паста. Те произвеждат почти 10 милиона килограма био паста годишно и на фермерите се плаща справедлива цена за продуктите им.

Goodvenience.bio, базирана в Магдала (Тюрингия), Германия.

biokonkurs

Това е малка компания, в която работят 10 души. Произвежда органични бульони, супи, сосове, подправки и масла. Силен акцент е поставен върху устойчивото, кръгово и иновативно производство: енергийна ефективност, въглеродна неутралност, минимизиране на отпадъците, преработка на инвазивни видове (напр. раци), къси вериги за доставки. Това е социално приобщаваща компания, която обучава и наема хора със специални нужди и плаща над средните заплати. 

Labonca Biohof, базиран в Бургау (Стирия), Австрия.

biokonkurs

Labonca е добре позната марка за месо в Австрия. Компанията дава приоритет на хуманното отношение към животните, като спазва 13-те критерия, включително отглеждане на открито.

Компанията има 12 служители и е в партньорство с 30 био ферми за говеждо и свинско месо. Те свеждат до минимум отпадъците, като следват концепцията "от носа до опашката": продават цели животни на хотели и ресторанти, както и ги учат как да използват всичко това. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.