1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 150 000 испанци протестираха срещу високите цени

150 000 испанци протестираха срещу високите цени

Демонстрантите обвиниха правителството, че не предприема нищо, за да свали цените

Близо 150 000 души се събраха в Мадрид, за да протестират срещу високите цени на горивата и електричеството. Демонстрацията беше организирана от фермерски и ловни организации.
 
Хиляди фермери се включиха с тракторите си в протестното шествие в неделя. Ден по-рано подобна демонстрация организираха от крайно дясната партия "Вокс", която също събра хиляди участници. В неделя към протестиращите фермери се включиха и представители на "Вокс", а селските стопани носеха транспаранти с надписи "Ние сме селяни на ръба на изтреблението". Демонстрантите обвиниха правителството, че не предприема нищо, за да свали цените. "Това правителство ще съсипе държавата" скандираха те.
 
На фона на войната в Украйна фермерите призоваха министър-председателя Педро Санчес да спре да пътува из света и да се заеме с проблемите на Испания, за да спре намаляването на доходите в селското стопанство.
 
Още през миналата година цените на енергоносителите в страната скочиха със 72 %, което е едно от най-драстичните поскъпвания в Европейския съюз. След началото на войната в Украйна на 24 февруари цените продължават да растат. Затова миналия месец шофьорите на тежкотоварни камиони в Испания обявиха безсрочна стачка, която вече води до сериозни проблеми при доставките на храни и други продукти.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.