1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 209 кг от декар слънчоглед в Добричка област

209 кг от декар слънчоглед в Добричка област

Валежите през лятото занижиха очакваните добиви

Падналите обилни валежи през лятото доведоха до редица заболявания по слънчогледа в Добричка област. Влагата е занижила очакваните високи добиви и в момента земеделските производители жънат малко над 200 кг от декар от маслодайната култура. Средният добив от декар слънчоглед в Добруджа е 209 кг, сочат данните на Областната земеделска служба. Пожънати са две трети от засетите през есента 908 хил. декара със слънчоглед.

Очакванията бяха за по-високи показатели, коментира земеделският производител Иван Иванов. Фермерът обработва 15 000 дка земя в района на Балчик, като една трета от тези площи е засял с маслодайната култура. Заради обилните валежи и високата влажност през лятото, по слънчогледа се появяват заболявания като мана и склеротиния, каза още той.  Въпреки по-високите очаквания, добиви от 200–250 кг от декар ще формират добри доходи, изчислява още земеделският производител. Ще има възможност да се осигури и нормална сеитба за новата стопанска година. Според Иван Иванов, пазарът предлага стабилна цена – около 600 лева за тон  слънчоглед. Прогнозите са цената да стигне до 700 лв. в началото на октомври поради засиления износ на маслодайната култура.

В различните части на Добричка област картината със слънчогледа е различна, коментира производителят Петър Димитров. Той обработва 10 хил. декара в региона на община Балчик. В отделни райони заради заболявания по културата се отчитат по-ниски добиви. В други части обаче слънчогледът не пострада от валежите и не се забелязват болести или почвени патогени. Добивите зависят както от природните изненади, така и от избраните хибриди и изведената агротехнология.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.