1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 250 кг от декар е средният добив от грозде в Силистренско

250 кг от декар е средният добив от грозде в Силистренско

В Северна България качествените бели сортове тази година са пострадали много и квотите не са изпълнени

Добивите от грозде тази година са доста под очакванията на лозарите и винарите. Това съобщи  Божидар Боев, председател на Асоциацията на лозарите и винопроизводителите в Силистра, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му, верни са се оказали прогнозите на Асоциацията за 80% загуби. Средният добив за региона е около 250 кг/дка, при обикновено около 800 кг.

Приключил е гроздоберът в областта, беритбата продължава само в единични масиви. Като цяло печалба от тазгодишната реколта няма, каза Божидар Боев и допълни, че добивите едва покриват разходите на лозарите. В частния случай зависи от това колко декара е стопанството. Дребният производител е на 100% загуба, печалба може да отчетат , отглеждащите над 200 дка лозя. Оказва се, че лозовите масиви, с които разполагаме са недостатъчни за винопроизводството в България, заяви Божидар Боев. Според него само 50% от плана за винопроизводството е изпълнен.

Той посочи, че особено в Северна България качествените бели сортове тази година са пострадали много и квотите не са изпълнени. По думите му, държавата трябва да се намеси, за да има бъдеще бранша. Пазарите не могат да формират печалбите на винзаводите, те съответно не могат да инвестират в гроздепроизводство и в нови насаждения, смята Божидар Боев. Той допълни, че за да даде качествено грозде, на едно лозе му трябват поне седем години и изрази опасения да не спре и малката помощ от 9 лв. на дка за трайни насаждения.

Втора година се запазва тенденцията гражданите да се намесват значително на пазара на грозде в Силистренско, те формираха цени от 60 ст. до 1,20 лв. за килограм качествен плод, особено от белите сортове, каза още Божидар Боев. Гражданите са купували от 200 кг до по 5-6 тона, като е било търсено само качествено грозде. Намесата на един от най-големите български производители и търговци на вина в изкупната кампания, също е стабилизирало пазара, докато лозарите са очаквали по-ниска цена заради качеството. Голяма част от гроздето от тазгодишното реколта е било стафидирало, или неузряло и се е беряло на качества, каза Божидар Боев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.