1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 3 869 яйца от верига магазини в Пловдив са поставени под възбрана за реализация на пазара

3 869 яйца от верига магазини в Пловдив са поставени под възбрана за реализация на пазара

Инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните - Плевен са извършили незабавна проверка на фермата

Във връзка с масираните проверки, които предприема Българска агенция по безопасност на храните на пакетиращи центрове за яйца, специализирани хладилни складове и обекти за търговия на дребно с яйца на територията на цялата страна, днес (23.06.2011г.) беше извършена проверка на пакетиращ център за яйца от инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните София. На проверката не бяха констатирани нарушения, като бяха проверени произходът, маркирането, окачествяването на яйцата и етикетирането на яйцата.

Вчера (22.06.2011 г.) в град Пловдив, след сигнал за предлагани яйца със съмнително качество, инспектори на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Пловдив извършиха проверка във всички магазини от веригата – общо 4 на брой. 

Конфискувани и възбранени за продажба са 3869 броя яйца. На част от яйцата е поставен кръгъл нечетлив печат, а на друга част липсва една от цифрите. Документите, с които яйцата са постъпили в магазина, също са непълни. Яйцата са доставени от фирма  в град Пловдив, която не е регистрирана като търговец на продукти от животински произход по Закона за храните. Инспектори от ОДБХ – Пловдив съвместно с икономическа полиция ще продължат разследването на случая. Фирмата производител на яйцата е от село Бохот, Община Плевен.

Инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните - Плевен са извършили незабавна проверка на фермата. Констатирано е нарушение при етикетирането, тъй като фирмата не е информирала ОДБХ - Плевен за промяна в начина на отглеждане на кокошките от клетъчно към подово и не е променила етикетите. За нарушението е съставен акт и продукцията ще бъде изтеглена за преетикетиране и преопаковане.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.