1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 33 000 тона имитиращи продукти са внесени у нас

33 000 тона имитиращи продукти са внесени у нас

Наблюдава се и спад при преработката на мляко

Около 33 хиляди тона растителни мазнини са внесени у нас, по информация на Агенцията по храните. Основното потребление е в заведенията за обществено хранене, като количествата възлизат на 11 хиляди тона. Според млекопреработвателния бранш това не е притеснително, а обявяването на преработените количества е задължение, което прави бизнесът прозрачен.


Според официалната статистика - през 2017 г. у нас са произведени над 14 хил. тона имитиращи продукти, а до края на май са употребени 8 хил. тона. За този период са произведени 206 хил. тона млечни продукти, а до 30 юни 120 хил. тона. От млекопреработвателния сектор не смятат, че внесените големи количества растителни мазнини са проблем.


Респективно се наблюдава и спад на преработката на мляко - тази година големи количества нереализирана продукция стои в складовете на мандрите и търговците, въпреки че не може да се говори за промяна в консумацията на потребителите.


Заместник-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки коментира за АГРО ТВ, че е трудно да се изчисли какъв е делът на имитиращите продукти на пазара в момента.

Автор: Петя Петкова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.