1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 400 г памук струват вече $ 1.6

400 г памук струват вече $ 1.6

Силните дъждове в Индия - вторият световен износител - могат да намалят производството

Нов исторически рекорд достигна цената на памука в Ню Йорк, като условията за продължаващо поскъпване на суровината се запазват на фона на проблеми с реколтата в големите страни производителки, предаде Франс прес.

Един фунт (0,453 кг) памук с доставка през март - най-търгуваният контракт, достигна  1,5912 долара, което представлява повишение с 5 цента, разрешеният от стоковата борса "Интерконтинентал ексчейндж" (Intercontinental Exchange) дневен лимит. Такъв скок на цената на памука не се беше случвал в Съединените щати от Гражданската война (1861-1865 г.). Последната рекордна стойност на суровината беше достигната на 10 ноември. В същото време търсенето от Азия остана устойчиво. Данни на китайските митници показват увеличение на вноса на бали памук с 30 процента през ноември спрямо предходния месец и с 80 процента спрямо същия месец миналата година - когато рецесията силно засегна текстилната промишленост в Китай.

В Съединените щати, който е най-големият световен износител на памук, данните на министерството на земеделието показват, че запасите могат да намалеят до исторически ниско равнище в края на кампанията по събиране на реколтата през юли 2011 година, посочиха анализатори от Комерцбанк (Commerzbank).

Освен това силните дъждове в Индия - вторият световен износител - могат да намалят производството. Лошото време в Индия и Китай, както и наводненията в Пакистан, се отрази на производство на памук в тези райони, като доведе до слаба реколта и ръст на цената на памука с 80% от лятото насам. Досега производителите на облекла не са калкулирали новите цени на суровината в крайния продукт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.