1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 630 кг от декар царевица в Добричка област

630 кг от декар царевица в Добричка област

Пожънати са 32% от засетите 772 хил. дка

Средно по 530 кг от декар царевица жънат земеделските производители от Добричка област. До момента жътвата върви с добри темпове, реколтирани са една трета от засетите през есента близо 772 хиляди декара с тази култура. Общото произведено количество за региона е 152 хиляди тона зърно.

Най-високи добиви отчитат фермерите от общините в Тервел – 680 кг от декар и Шабла – 670 кг от декар, сочат обобщените данни на областната земеделска служба. На този етап най-ниски са добивите в общините Каварна и Крушари, съответно по 480 и 500 кг от декар. В крайморските общини жътвата на царевица върви към своя край. На места са пожънати около 90 на сто от засетите площи.

Жътвата на слънчоглед също е приключила в повечето добруджански общини. Последни декари прибират стопаните от Ген. Тошево, Крушари и Тервел. В областта са произведени 180 хиляди тона от маслодайното зърно.

С добри темпове върви и сеитбата на зърнено-житни култури. До момента в Добричка област са засети 244 хил. дка със зимна маслодайна рапица, 135 хил. дка с пшеница, 12 хил. дка с ечемик и 2 200 дка с тритикале.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.