1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 7% ръст за световния туризъм от началото на 2010 г.

7% ръст за световния туризъм от началото на 2010 г.

Възстановяването на сектора все още е крехко и недостатъчно устойчиво

Световната туристическа индустрия отбелязва ръст от 7% от началото на годината, спрямо същия период на 2009 г. Това съобщи генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Табел Рифай по време на Среща на министрите по туризма в рамките на туристическото изложение WTM в Лондон. Най-добри резултати отчита Азия, която е постигнала ръст от 14%, докато в Европа той е едва 3 на сто.

Срещата на министрите по туризма се организира от Световната туристическа организация за четвърти път в рамките на най-голямото туристическо изложение за професионалисти World Travel Market в британската столица. Във форума тази година взеха участие министрите на туризма на Мексико, Великобритания, Австралия, Гърция, Египет, Тунис, Китай, Барбадос, президентът на Световния съвет за пътувания и туризъм Джефри Липман, и др. България беше представена от зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, става ясно от информацията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Оценките за развитието на туризма за миналата и тази година са умерено оптимистични, подчертаха участниците във форума. Според тях възстановяването на сектора все още е крехко и недостатъчно устойчиво. Въпреки това туризмът остава водеща дейност в световната икономика, обобщи Талеб Рифай.

Като основни трудности пред развитието на сектора бяха посочени бюджетните дефицити на страните и увеличаването на данъчната тежест. Германия вече е въвела нов данък върху авиопревозите, като такъв предстои да бъде въведен и във Великобритания. Друг съществен момент с негативен ефект в процеса на възстановяване е създаването на по-малко работни места, отколкото преди кризата, отбелязаха още участниците във форума.

Фокусът на дискусията бе поставен върху начините, по които бъдещите бизнес модели и обществени политики могат да стимулират устойчив ръст на туристическата индустрия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.