1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Агенцията по безопасност на храните затвори три обекта при проверките по празниците

Агенцията по безопасност на храните затвори три обекта при проверките по празниците

Издадени са 114 предписания и 66 акта за установяване на административно нарушение

Българската агенция по безопасност на храните издаде разпореждане за временно преустановяване на дейност на един обект, а на други два обекта – за частично преустановяване на работа в рамките на проверки по празниците, съобщиха от агенцията.

Проверките са извършени в периода 3 – 6 март. Проверени са 1328 обекта на търговката мрежа и заведенията за обществено хранене на територията на цялата страна. Издадени са 114 предписания и 66 акта за установяване на административно нарушение. На един обект е издадено разпореждане за временно преустановяване на дейност, на 2 обекта - за частично. Възбранени и бракувани са 85,25 кг продукти. Най-често констатираните нарушения са неспазване на срока на съхранение, липса на здравна и идентификационна маркировка, неспазване на разделно съхранение, липса на етикети, липса на търговски документи, незадоволителна хигиена в обектите.

При комплексните проверки в периода 16 февруари 2 март Българската агенция по безопасност на храните е проверила обекти за съхранение на зърно и предприятия за производство на хляб и хлебни изделия на територията на цялата страна. Инспектирани са общо 979 обекта в цялата страна. Издадени са 174 предписания. 11 са издадените актове за установяване на административно нарушение. Временно е преустановена дейността на 5 обекта. Един обект е без удостоверение за регистрация по смисъла на Закона за храните.

Най-често констатираните нарушения са свързани със сградовия фонд и оборудването, незадоволителна хигиена в тях, както и несъответсвия при етикетирането – не е обявен типът брашно, не е изработен образец на етикет с обявени вложени подобрители и добавки, не е отбелязано процентно съдържание на пшеничен глутен в етикета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.