1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Аграрните пазари остават несигурни

Аграрните пазари остават несигурни

Очаква се до септември производството на маслиново масло леко да се възстанови след рекордно ниската реколта миналата година

Селското стопанство е все така засегнато от събития извън контрола на земеделските стопани, като например климатични и геополитически кризи, които продължават да оказват натиск върху фермерите. Те влияят върху производителността, търговията, потребителското търсене, цените и в крайна сметка върху доходите на стопаните. Това констатира Европейската комисия в своя пролетен доклад за за краткосрочните перспективи за селскостопанските пазари на ЕС.
 
След последния такъв доклад от миналата есен и въпреки някои благоприятни, но ограничени промени в разходите за суровини, техните цени, включително за енергия, торове и фуражи, са значително над равнищата отпреди пандемията. Несигурността за земеделските стопани произтича и от непредвидимите екстремни климатични явления, геополитическите конфликти, които оказват натиск върху селскостопанските пазари, както и от икономически фактори като все още високите лихвени проценти и увеличените разходи за труд. През следващия сезон производството на зърнени култури се очаква да нарасне до около 278,5 милиона тона. До юни вносът на зърно през може да остане със 17% по-висок от 5-годишната средна стойност. 
 
Очаква се до септември производството на маслиново масло леко да се възстанови след рекордно ниската реколта миналата година. Намаленото предлагане продължава да повишава цените. Въпреки непрекъснато намаляващиту стада млечни крави, се очаква предлагането на мляко да остане относително стабилно през тази година. Производството и износът на сирене остават силни. Износът на масло също може да остане положителен при стабилно вътрешно потребление.
 
Животновъдният сектор претърпява структурни промени. През миналата година потреблението на говеждо на глава от населението спадна до 9,7 килограма. Подобна е ситуацията при свинското. Високо остава търсенето на птиче месо като по-евтин източник на протеини. През 2023 потреблението на глава от населението се е увеличило с 3% и би могло да нарасне с още 2 на сто през 2024. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.