1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Аграрните площи в ЕС продължават да поскъпват

Аграрните площи в ЕС продължават да поскъпват

Най-силното понижаване на цените е регистрирано в Ирландия

Цените на селскостопанските площи в Европейския съюз продължават да се покачват. Това показва анализ на Комисията, публикуван в Брюксел.
 
Малко са държавите, в които земята е поевтиняла или цените са останали стабилни. Сред тях са Дания, Ирландия и Полша, докато в повечето страни се запазва тенденцията за поскъпване. Остават и големите разлики между отделните държави, както по отношение на цените, така и при съотношението между собствени и арендувани площи
 
Най-силното понижаване на цените е регистрирано в Ирландия, а най-сериозното поскъпване е в Люксембург. Сред държавите с най-скъпи площи с най-голям скок се откроява Италия, голям ръст има в Румъния и Чехия, където площите междувременно са по-скъпи, отколкото във Франция.
 
Най-скъпа е земята в Нидерландия, където за хектар се плащат средно по 70 000 евро. За последното десетилетие цените там са се увеличили с 40%, като за последните 2 години остават сравнително стабилни. 
Вторият най-скъп пазар, ако изключим малкия Люксембург с неговите 46 000 евро, е Италия. На Ботуша един хектар за година е поскъпнал с 1300 до средно 35 500 евро, като между отделните региони има големи разлики – 60 000 в северната част на страната и 15 000 на остров Сардиния. 
 
Третата позиция е за Германия със средна цена от 26 400 евро. За последните 10 години земята във Федералната република е поскъпнала двойно, а подобно развитие се наблюдава и в Полша, Унгария и Румъния, където изходното ниво е значително по-ниско. В Румъния през 2020 година цената на хектар е пет пъти по-висока, отколкото през 2010-та и достига 7200 евро. Германия има втория най-голям дял арендувани земи, близо 60 процента. Цените се движат между 112 000 евро в Горна Бавария и 10 000 в провинция Заар.
 
Далеч по-евтина е земята във Франция, където за един хектар се плащат средно 6080 евро. Франция е и държавата с най-голям дял земи, отдадени под аренда – 74%.
На другия полюс е Полша, където 80 на сто от площите са собственост на обработващите ги стопани. За последните 10 години цените там са се удвоили и достигат 11 000 евро, а за продажба се предлагат едва 2 % от площите.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.