1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ако кризата със зърнените култури се задълбочи, Франция ще свика спешно Г-20

Ако кризата със зърнените култури се задълбочи, Франция ще свика спешно Г-20

Снимка:

Доклада за посевите на американското правителство трябва да излезе на 10 август

Франция ще свика спешно страните от Г-20 в началото на септември, ако данните от пазарите на зърно предвидят сериозни напрежения вследствие на сушата в САЩ и Русия. Това заяви в понеделник служител на френското министерство на земеделието, цитиран от Reuters.

Цените на зърнените култури на световния пазар продължават да се повишават заради най-тежката суша в Америка от повече от 50 години насам.

За да прецени сериозността на ситуацията, Франция очаква доклада за посевите на американското правителство, който трябва да излезе на 10 август, и резултатите от изследване на информационната служба на Г-20 в края на август или началото на септември.

Първата среща на министрите на земеделието от Г-20 в историята се проведе миналата година. На нея беше взето решение за въвеждането на обща система за обмен на данни, наречена AMIS (Agricultural Market Information System). Нейната цел беше чрез мониторинг да се подобри прозрачността на селскостопанските пазари и да се овладее непостоянството на цените, с което да се осигури хранителна сигурност.

Инициативата се стреми да стимулира големите страни производителки да избягват едностранното налагане на търговски ограничения. Подобни ходове бяха силно критикувани като катализатор за изострянето на напрежението на пазарите по време на пиковете в цените през 2007, 2008 и 2010 г., пише "Дневник".

Тогава Русия спря износа си на зърно за почти година след тежката суша от 2010 г. Климатичните проблеми от тази година подхраниха пазарните слухове, че страната може отново да прибегне до подобни мерки. Но според източника от френското правителство Русия е дала успокояващи индикации чрез системата AMIS. "Ние имаме впечатлението, че Русия иска да действа в духа на Г-20", уточнява той.

Франция в момента е начело на селскостопанската служба на Г-20 и ще предаде председателството на САЩ в края на септември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.