1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Аржентина вече не е в челната тройка на износителите на соя

Аржентина вече не е в челната тройка на износителите на соя

Анализаторите оценяват световното потребление на малко над 371 милиона тона

Световната реколта от соя през настоящия сезон ще достигне 375 милиона тона, прогнозират от американското земеделско министерство. Това са 8 милиона тона по-малко, отколкото се очакваше миналия месец, но и 17 милиона тона повече в сравнение с 2021/22 година.
 
Намалението се дължи най-вече на силно занижената прогноза за реколтата в Аржентина. Южноамериканската страна от месеци е в плен на суша и горещини, които увреждат посевите. Експертите във Вашингтон очакват стопаните там да приберат около 33 милиона тона, или с 8 милиона тона по-малко спрямо февруарската прогноза. Предвижданията за други големи производители като Бразилия, Съединените щати или Индия остават непроменени.
 
Анализаторите оценяват световното потребление на малко над 371 милиона тона, т.е. плюс 9 в сравнение с миналата стопанска година. И докато повечето държави по света ще имат по-голямо потребление, то в Аржентина и Китай то ще се свие, с 5 до 41 милиона тона.
Към края на сезона складовите наличности ще бъдат в размер на 100 милиона тона, с един повече, отколкото година по-рано. Най-голямата част от тях, над 34 милиона тона, ще бъдат в Китай, а в Аржентина ще има около 20. Съседна Бразилия ще държи в наличност малко над 31 милиона тона.
Световната търговия със соя се предвижда да достигне почти 170 милиона тона, като с 92-ва Бразилия ще бъде най-големият износител. На второ място ще са Съединените щати с 55 милиона тона, а със своите 4 и половина Аржентина ще бъде изместена от третата позиция от Канада или Парагвай, които ще експортират над 5 милиона тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.