1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Асоциацията на месопреработвателите в България подкрепя стандарта "Стара планина"

Асоциацията на месопреработвателите в България подкрепя стандарта "Стара планина"

Ще се усъвършенстват системите за контрол на съответствието на стандарта, като се добави и независим орган за контрол на качеството

Фирмите-членове на Асоциацията на месопреработвателите в България /АМБ/ подкрепят стандарта "Стара планина" като първата "лястовица" сред стандартите за качество в България и продължават да произвеждат продуктите с този знак.

Това е било решено на работна среща на фирмите, съобщиха от асоциацията. Друго решение е да изготви Стратегия за управление на стандарта "Стара планина" и налагането му като браншови стандарт. Асоциацията ще усъвършенства системите за контрол на съответствието на стандарта, като се добави и независим орган за контрол на качеството.

До края на ноември АМБ ще депозира в Министерството на земеделието и храните 11 досиета за традиционни български месни продукти, за да могат да бъдат внесени и защитени в Брюксел. Асоциацията ще завърши работата си по Кодекса за качество на месните продукти.

Ще бъдем строги по отношение на стандарта "Стара планина", обеща пред журналисти земеделският министър Мирослав Найденов. Той коментира , че не се притеснява, че търсенето е намаляло и смята, че това е нормално, дори да не беше проблемът със соята, защото към всеки продукт има по-голям първоначален интерес, който после намалява.

Важното е да останат тези потребители на продуктите от този стандарт, които могат и финансово да си го позволят, както и тези търговци, които да гарантират, че няма дори 0.1 на сто соя в продуктите им, коментира министърът, цитиран от БТА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.