1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Австралия е най-големият доставчик на рапица за ЕС

Австралия е най-големият доставчик на рапица за ЕС

В началото на сезона нуждите на преработвателите в Европейския съюз бяха покривани от прибраната в 27-те държави членки реколта

През стопанската 2021/22 година Европейският съюз е внесъл малко над 5 милиона тона рапица от трети страни. Това са около 500 000 тона по-малко, отколкото през предходния период, а Австралия измести Канада от първото място при доставчиците.
 
Въпреки че европейската реколта от рапица през миналата година беше по-голяма от 2020-та, общото количество изостана спрямо предишната година, тъй като първоначалните наличности в силозите бяха в размер на 23 милиона тона, т.е. с милион по-малки.
 
В началото на сезона нуждите на преработвателите в Европейския съюз бяха покривани от прибраната в 27-те държави членки реколта. След първата половина на стопанската година се наложи внос от трети страни, като най-големите количества дойдоха от Австралия, Украйна и Канада. 
През 2021-а канадската реколта беше слаба и износът достигна едва 611 хиляди тона, което беше със 70 на сто по-малко в сравнение с предходния сезон. Така делът на северноамериканската страна при доставките за Съюза падна от 32 на 11%, докато вносът от Австралия се увеличи с 45 процента до три милиона тона. По този начин Петият континент достигна дял от 53 на сто. Друга причина за ръста на импорта от Австралия е войната в Украйна. До 24 февруари ЕС внасяше средно по милион и половина тона от Украйна, или близо половината от общия импорт. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.