1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Австрия със закон срещу нелоялни практики

Австрия със закон срещу нелоялни практики

При нарушения извършителите могат да бъдат глобени с до 500 000 евро

Закон срещу нелоялните търговски практики в сектора на храните гласува Националното събрание на Австрия. Новите правила ще засилят позициите на фермерите спрямо търговците и същевременно имплементират съответния европейски регламент в националното законодателство.
 
Законът влиза в сила от Нова година, а от март 2022-а в Австрия ще има специален омбудсман, към който земеделските производители и други доставчици ще могат да се обръщат, ако се чувстват онеправдани от големите вериги. При нарушения извършителите могат да бъдат глобени с до 500 000 евро.
 
При представянето на новия закон земеделският министър Елизабет Кьостингер изтъкна, че с него Австрия за пръв път разполага с правна рамка, която дефинира нелоялните практики и посочва съответни наказания. Такива ще има при отложени плащания за малотрайни продукти, сторнирани в последния момент поръчки, едностранни или със задна дата промени в договорите и отказ от сключване на писмени договори за доставка.
В закона е записано, че омбудсманът ще докладва веднъж в годината за подадените жалби и за установените нарушения. По този начин малките ферми ще могат спокойно да съобщават за нелоялни практики, без да се страхуват от ответни мерки от страна на търговците. По думите на Кьостингер в момента често срещана практика е продуктите на недоволните фермери да бъдат изваждани от асортимента на веригата. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.