1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Австрия ще ратифицира договора с Канада

Австрия ще ратифицира договора с Канада

Гласуването в парламента ще се състои най-вероятно още преди лятната ваканция на депутатите

Зелена светлина за ратифицирането на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада даде австрийското правителство на последното си заседание. Гласуването в парламента ще се състои най-вероятно още преди лятната ваканция на депутатите.

"Европа трябва да форсира външната си търговия, вместо да се подчинява на чужди правила. В Австрия всяко второ работно място е създадено чрез износа, от външнотърговските ни връзки се възползват както големите, така и малките фирми", изтъкна министърът на икономиката Маргарете Шрамбьок. По думите й Канада е ценен партньор, както за Европейския съюз, така и за Австрия. Близо 20 хиляди работни места в страната зависят пряко или косвено от сътрудничеството със северноамериканската държава. За последната половин година, след отпадането на митата, австрийският износ за Канада е нараснал с 24 процента, а експортът на хранителни продукти – с 42 на сто.

Части от СЕТА влязоха в сила още при подписването през октомври 2016 година. Ратифицирането в Австрия ще означава, че този международен договор ще бъде трансформиран в националното законодателство. Основната дискусия във Виена се водеше по въпросите на европейските стандарти при сигурността на храните, защитата на потребителите, здравеопазването, екологията и работните места. В споразумението Канада се задължава да спазва тези изисквания, затова австрийското правителство предлага на народните представители да го ратифицират.

През миналата година Австрия е изнесла стоки за 1 милиард и 140 милиона евро за Канада, а вносът от там е на стойност 432 милиона евро. Положителното салдо е в размер на 709 милиона евро.

За Европейския съюз Канада е десетият най-важен търговски партньор. През 2017 г. двустранният стокообмен достигна 69 милиарда евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.