1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. БАБХ стартира масирани проверки на търговски обекти, в които се продават хранителни добавки

БАБХ стартира масирани проверки на търговски обекти, в които се продават хранителни добавки

Акцията е провокирана след сигнал от Европейската агенция за безопасност на храните

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира в страната масирани проверки на търговски обекти, в които се продават хранителни добавки. Акцията е провокирана след сигнал от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA), че на територията на Общността се търгуват хранителни добавки, чиито реклами са лъжливи и подвеждащи.

Според информацията на етикетите на около 100 проверени продукта те са едва ли не панацея за здравето, а всъщност са най-обикновени храни и напитки. Предлагат се под формата на чайове, капсули, таблетки, млечни и сладкарски изделия, дъвки и др. Същите са включени от EFSA в черен списък. Голяма част от тях се намират и у нас. Тъй като няма регламентирани места за тяхната продажба, те се търгуват както в аптеки, дрогерии и хранителни магазини, така и на бензиностанции.

От БАБХ ще проверяват не само документи за произход на хранителните добавки. Инспекцията ще включва и лабораторни анализи. Проби ще се извършват на произволно избрани съмнителни продукти, за да се установи дали съставките от етикета отговарят на съдържанието. При установено нарушение продуктите ще се конфискуват и ще се налагат парични санкции, информира вестник "Марица".

"Добре е като потребители да сме запознати с пазарните трикове и да ги разчитаме по етикетите. Това, че даден продукт е влязъл в негативния списък, не означава, че автоматично ще изчезне от пазара. Възможно е производители и дистрибутори да продължават да ги предлагат поради недобросъвестност или незнание", предупреждават от асоциация  "Активни потребители”.

В черния списък на EFSA добавките с подвеждаща информация са подредени в няколко групи: продукти, които намаляват рисковете за здравето, помагат на детското развитие и здраве и такива, хвалбите за които не се базират на научни доказателства. Продуктите, на които етикети пише, че намаляват рисковете за здравето, са десетки. Някои съдържат смес от плодове или само червена боровинка, други - комплекс от ликопен и суроватка, както и екстракт от вид кактус или се предлагат като нискомаслени продукти.

Не е малък и списъкът с продукти, надписите върху които сочат, че подпомагат детското развитие и здраве. Повечето от тях са добавки, съдържащи омега-3 и -6 мастни киселини. За тях се твърди, че успокояват и спомагат за умственото развитие на децата, увеличават концентрацията и способността за учене. На различни млечни продукти може да се прочете, че три дневни приема спомагат за поддържане на здравословно тегло при деца и юноши. На марка шоколад е приписано свойството, че подпомага растежа, а млечен продукт обогатен с два вида лактобацилус и бифидобектериум че подобрява общия имунитет и спомага за възстановяване на нарушена стомашна функция. При анализ е доказано, че за посочените добавки за деца не е установена причинно-следствена връзка между употребата и претендирания ефект.

Същото заключение е валидно и за категория добавки, чайове, млечни продукти и дъвки, които се предлагат едва ли не като панацея при различни случаи - елиминират горещите вълни при климакс, утоляват вълчи глад, намаляват стреса, подсилват имунната система и подобряват устната хигиена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.