1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Българите очакват поскъпването да продължи

Българите очакват поскъпването да продължи

71 на сто смятат, че икономическото положение в страната е станало по-лошо

86 на сто от българите смятат, че цените на основните стоки ще растат в близките 2-3 месеца. Това показват данните от ежемесечно проучване на "ББСС Галъп интернешънъл" сред 1005 пълнолетни граждани на страната в периода 10 - 17 март 2011 г.

Едва пет на сто, че няма да се променят, и едва 1 процент смятат, че ще намаляват.

Седемдесет и едно на сто от участвалите в проучването смятат, че общото икономическо положение в страната е станало по-лошо, 20 процента - че е останало същото, а пет на сто - че е по-добро.

На въпрос как оценяват материалното положение на семейството си днес в сравнение с преди една година, 62 на сто от анкетираните посочват, че сега е по-зле, 33 на сто, че няма разлика, и едва две на сто заявяват, че е по-добре.

41 на сто от анкетираните смятат, че материалното положение на семейството им ще се влоши през следващите 12 месеца, 31 на сто, че ще остане същото, и 11 на сто, че ще се подобри, показват данните.

Очакванията за безработица също продължават да растат – спрямо предходния месец, делът на онези, които смятат, че безработицата ще нарасне се е увеличил със 7 пункта и е достигнал ниво от 52%. Чувствително намалява делът на онези, които смятат, че безработицата ще остане същата – през март той е 24%, а през февруари е бил 31%.

Респондентите, които смятат, че безработицата ще намалее, са 7% през този месец, при 8% в предходния. Данните потвърждават тенденцията за постоянно в последните месеци покачване на очакванията за безработица. Тази тенденция започна в началото на годината. Преди нея имаше близо едногодишен период на спадане на тези очаквания. Явно наченките на съзнание за излизане от кризата, които се забелязваха преди месеци, сега са заменени от трайна нова тревога.

Очевидно през последния месец рязко намалява икономическият оптимизъм на фона на сравнително стабилни стойности на изброените показатели, които се отчитаха в последните месеци.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.