1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. България е на първо място в ЕС по производство и доставка на фалшиви опаковъчни материали

България е на първо място в ЕС по производство и доставка на фалшиви опаковъчни материали

Това става ясно от съобщение на Европейската комисия

България се оказа третият крупен източник на фалшиви стоки в ЕС, става ясно от съобщение на Европейската комисия, разпространено вчера. Митничарите на държавите - членки на ЕС, са иззели миналата година ментета за близо един милиард евро, главно цигари, но също и лекарства. Повечето от тези стоки са идвали от Китай и Хонконг, но също така от Обединените арабски емирства, Мароко и България.

Както и в предишни години първенството при конфискуваните фалшиви стоки се държи от Китай с 64.5% от общия брой, следван от Хонконг - 7.8%. Бившата британска колония е лидер при CD-та, DVD-та, електронни цигари и пълнители за тях. С 5.2% България е на трето място в непрестижната класация. Страната ни държи първенството в разпространението на фалшиви опаковъчни материали. Сред другите държави членки на ЕС, фигурира Гърция с 2% от иззетите стоки. Мароко "води" при хранителните продукти. В 90% от случаите задържаните продукти са или унищожени, или е заведено дело за установяване на нарушение.

През 2012 г. близо 70% от акциите на митниците са били насочени към проверки на пакети, изпращани по пощата или с куриер, а близо една четвърт от заловените стоки при пощенския трафик са били лекарства. Виаграта остава най-популярна, но сред заловените фалшиви лекарства е имало също болкоуспокояващи, антидепресанти и др.

От гледна точка на стойността заловените китайски фалшиви стоки съставляват 87% от общата сума. Следват Турция с 4%, ОАЕ с 2.6% и Мароко с 1.9%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.