1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. България е на последно място по покупателна способност в ЕС

България е на последно място по покупателна способност в ЕС

С най-високи показатели са Холандия и Люксембург

По данни на Евростат Брутният вътрешен продукт на глава от населението в ЕС варира от 44 до 277 процента от средното за Съюза през 2009 г. България и Румъния са в дъното на таблицата по покупателна способност на гражданите съответно с 60 и 50 процента под средното за Европа, предава Рапид.

С най-високи показатели са Холандия с 30% и Люксембург - с два и половина пъти над средния БВП за ЕС на жител. Покупателната способност на гражданите на Ирландия, Австрия, и Дания е между 20 и 30 процента над средното за ЕС, в а Швеция, Белгия, Германия, Великобритания - между 10 и 20 процента.

Франция, Италия и Испания попадат в графата на покупателна способност на гражданите между 0 и 10 процента над средното за Съюза. Отново между 0 и десет процента, но под средното за ЕС е покупателната способност на жителите на Кипър и Гърция.

С БВП на глава от населението между 10 и 30 процента под средния за ЕС са Чехия, Португалия, Малта, Словакия. Следват ги Унгария, Естония Полша, Литва и Латвия. С най-ниска покупателна способност са българите и румънците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.